Juleknas : Julekalenderens låge 2

Af

Juleknas thumbnail

Jeg har altid lært, at det koster penge at tjene penge, og det er uanset, om det er på Wall Street, i supermarkedet eller i baren. Da glade kunder samtidig er gode kunder, er der ingen undskyldning for ikke at kæle lidt om dem. I den forbindelse vil jeg derfor lige dele en lille ting, jeg oplevede for et par år tilbage:

Jeg var engang inde på en lille, hyggelig bar, i december, op mod jul og ud over en utrolig god service, oplevede jeg noget, jeg til stadighed husker: Jeg fik – til månedens drink og øl – udleveret en fin lille cellofanpakke med en pebernød, en brændt mandel og en småkage, jeg ikke umiddelbart kender navnet på. Cellofanen var lukket med en lille rød sløjfe, og der hang et lille hjerte, hvorpå der med bittesmå bogstaver stod “Merry Xmas!”

Og imens jeg sad der med min tredje drink, gik det op for mig, hvor genialt det var. Deres drinks var langt fra billige (men dog heller ikke helt ude af proportioner), men den lille pakke føltes som en lille julegave, hver eneste gang jeg fik den – den lille pakke var mere end nok til, at gøre drinkens pris helt rimelig, inde i mit hoved. Helt ubevidst havde jeg, ved modtagelsen af pakken med juleknas, accepteret den relative overpris jeg betalte i forhold til at købe selvsamme drink ved en konkurrent.

Lidt, men godt

Nu ved jeg det selvfølgelig ikke med sikkerhed, men sådan en pakke har næppe kostet mere en 4-5 kroner i indkøb, men den har skaffet stedet en stjerne hos mig, jeg stadig opholder overfor dem. Når jeg er i nærheden og har tid til det, slår jeg altid lige et smut ind forbi og får en drink, for hvad nu hvis de har en ny pakke!

Pointen med denne lille historie er, at det ikke behøver koste en herregård at skabe den ekstra oplevelse for kunden, der gør, at vedkommende kommer igen og igen og igen.

Opskrifter på juleknas

Skulle du have mod på at gå i krig med juleknasen selv (lave, ikke spise), så har du her opskrifter på pebernødder og brændte mandler. De brændte mandler er egen opskrift, mens pebernødderne er arvet.

Brændte mandler

Ingredienser:

  • 200 g mandler
  • 175 g sukker
  • 1 dl vand

Fremgangsmåde:

  • Vand, mandler og sukker hældes på en pande og varmes kraftigt op under omrøring.
  • Når sukkermassen er blevet brun og karamelagtig, skrues der ned på jævn varme. Lad være med at røre mere rundt end højst nødvendigt.
  • Når mandlerne er helt dækket og blanke hældes alt indholdet af panden ud på bagepapir.
  • Lad massen køle helt af uden at røre den.
  • Når massen er kold, kan du brække mandlerne fra hinanden, og du har nu lækre, brændte mandler.
  • Hvis du har lyst til at give mandlerne en speciel smag, fx citron eller rom, kan du tilføje et par dråber smagsessens til karamelmassen i starten af opskriften.

Pebernødder

Ingredienser:

  • 125 g blødt smør
  • 125 g sukker
  • 1 æg
  • 275 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk stødt kanel
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk hvid peber

Fremgangsmåde:

  • Smør og sukker røres sammen, og ægget røres herefter i.
  • Kanel, kardemomme, hvid peber, bagepulver og hvedemel blandes sammen, og røres i blandingen.
  • Når dejen er glat og smidig, deles den i 8 dele. Hver del rulles ud til ca 22 cm lange pølser.
  • Skær pølserne i 1 cm stykker, og tril dem til kugler.
  • kuglerne lægges på en bageplade, og bages ca. 10 minutter på øverste rille ved 200º.

Det er nogle små, nemme opskrifter, så hold dig endelig ikke tilbage!

Har du nogen erfaringer med at give små, gratis ekstrating til kunderne? Hvad var det, og hvordan blev de modtaget? Del din historie med os andre i kommentarerne.

Om forfatteren: Michael Kjeldsen

Michael har arbejdet som bartender flere steder i Århus' natteliv i mere end 6 år. I dag arbejder han ikke længere som bartender (han bor ikke engang i Århus længere), men bruger istedet tiden som blandt andet skribent og idéudvikler i København. Michael skriver om alt med himmel og jord, der har bare den mindste relation til bartendermiljøet.

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

Det er desværre ikke muligt at kommentere denne artikel.

Reklame

  • Lej bartender

    lej bartender!