Alkoholfri øl er en pligt

Af

alkoholfri-oel

Har I alkoholfri øl i den bar du arbejder? Og reklamerer I for den tydeligt, enten på prislister, opslag eller vinkortet? Hvis du kan svare nej til bare ét af ovenstående spørgsmål, så bryder din arbejdsplads faktisk Restaurationsloven…!

Sagen er nemlig den, at hvis din arbejdsplads serverer stærke drikke, er den forpligtet til også at føre (og reklamere for) alkoholfrie øl. Denne paragraf er indført som led i at nedsætte danskernes alkoholforbrug. I praksis lader det dog ikke til, at paragraffen håndhæves og efterprøves af bevillingsmyndighederne:

§ 29, Stk. 3. I restaurationer, hvor der serveres stærke drikke, har bevillingshaveren pligt til at drage omsorg for, at der også er mulighed for at få serveret andre drikke. Denne pligt omfatter pligt til at føre lyst øl, alkoholfrit øl og kaffe. Det skal fremgå af prislister, vinkort eller klart læselige opslag, at de nævnte drikkevarer føres.

Kilde: Restaurationsloven

Så selvom det alkoholfri ølsalg faktisk kun udgår omkring 0,5% af det samlede ølsalg i Danmark, så er der ingen undskyldning for ikke at føre det.

Er det i orden, at barer ikke fører/markedsfører alkoholfri øl? Eller er det for meget overformynderi, at lovgive om emnet? Hvad mener du?

Om forfatteren: Michael Kjeldsen

Michael har arbejdet som bartender flere steder i Århus' natteliv i mere end 6 år. I dag arbejder han ikke længere som bartender (han bor ikke engang i Århus længere), men bruger istedet tiden som blandt andet skribent og idéudvikler i København. Michael skriver om alt med himmel og jord, der har bare den mindste relation til bartendermiljøet.

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

2 Responses to “Alkoholfri øl er en pligt”

 1. Lars Kruse on september 7th, 2010 17:01

  I er vist ikke opdaterede: I den nugældende restaurationslov (lovbekendtgørelse nr. 135 af 18. januar 2010) hedder det i § 29, stk. 3: “På serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke, har bevillingshaveren pligt til at drage omsorg for, at der også er mulighed for at få serveret andre drikke.”. Der er et link til hele loven her: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=129763

  I den hidtidige restaurationslov var § 29, stk. 3, formuleret således: “I restaurationer, hvor der serveres stærke drikke, har bevillingshaveren pligt til at drage omsorg for, at der også er mulighed for at få serveret andre drikke. Denne pligt omfatter pligt til at føre lyst øl, alkoholfrit øl og kaffe. Det skal fremgå af prislister, vinkort eller klart læselige opslag, at de nævnte drikkevarer føres.”

  Ændringen skete ved lov nr. 391 af 25. maj 2009, hvor 2. og 3. pkt. i § 29 blev ophævet med følgende begrundelse i lovforslagets bemærkninger: “§ 29, stk. 3, 2. og 3. pkt., om pligten til at føre lyst øl, alkoholfrit øl og kaffe, og at det skal fremgå af prislister, vinkort eller klart læselige opslag, at de nævnte drikkevarer føres, foreslås at udgå som utidssvarende. Kravet om, at gæsterne skal have mulighed for at få serveret andre drikkevarer end stærke drikke, bibeholdes dog.” Ændringen trådte i kraft 1. juli 2009.

  Med venlig hilsen
  Lars Kruse

 2. Marcus on juni 5th, 2011 19:51

  Jeg synes ikke, der er nogen, der skal bestemme, om der skal være alkoholfrie øl – det skal ejeren selv afgøre. Det er en indlysende fordel at have det, men hvorfor tvinge folk?

 • Om Bartendermagasinet™

  Insider-information fra bartenderlivet - fortalt fra første parket. Tips, tricks, debat og diskussion om bartenderfaget. Læs mere...

Reklame

 • Lej bartender

  lej bartender!