Tom Collins

Af

Tom Collins

Drinken Tom Collins (også kendt som John Collins) har en lidt skæggere historie at fortælle, end mange andre drinks. Tom Collins blev nemlig, i 1870’erne, brugt i en form for joke, hvor folk blev overtalt til at gå ind på barer og spørge efter en fyr, der hed Tom Collins. Hamrende smart markedsføring!

 

Den oprindelige Tom Collins-opskrift var ret krads, og bestod primært af Gin, tilsat lidt citronsaft og sirup, men den mere moderne version er tilpasset det mere gin-forskrækkede publikum.

Ingredienser

  • 4,5 cl. gin
  • 3 cl. citronsaft
  • 1,5 cl. Gomme sirup
  • 6 cl. danskvand
  • Et skvæt Angustora Bitter
  • Isterninger

Fremgangsmåde

  1. Alle ingredienser hældes i et Collins-glas (højt glas) fyldt med is.
  2. Med din bar-ske rører du forsigtigt rundt.
  3. Pynt med lemon twist og maraschinobær.
  4. Servér!

Variationer

  • Ron Collins: erstat gin med rom

Drinken er super god i sommervarmen; frisk, uden at være sur, og med en dejlig smag af gin – hvis altså du vælger en ordentlig gin, fx Tanqueray eller Bombay.

Du kan bl.a. læse mere om Tom collins på wikipedia.com

Om forfatteren: Michael Kjeldsen

Michael har arbejdet som bartender flere steder i Århus' natteliv i mere end 6 år. I dag arbejder han ikke længere som bartender (han bor ikke engang i Århus længere), men bruger istedet tiden som blandt andet skribent og idéudvikler i København. Michael skriver om alt med himmel og jord, der har bare den mindste relation til bartendermiljøet.

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

8 Responses to “Tom Collins”

  1. Simon Sørig on juli 20th, 2010 11:15

    Ærgerligt at Tom Collins får så få stemmer. Det er jo klart en af de bedste sommerdrinks! Når man sidder i solen med en Tom Collins og andre hyggelige mennesker… Tjaa, så sidder den som regel lige i skabet!

    Men vil dog også hurtigt lige nævne, at der jo faktisk er en lille forskel på John og Tom Collins.
    John Collins bør laves med Genever og en Tom Collins med Old Tom gin.

  2. Henrik on juli 21st, 2010 14:37

    Hmmm nu havde jeg ellers altid troet at Johh Collins var en whiskey variant. Nu har jeg googled John Collins en smule og har ikke kunne finde et eneste sted hvor John collins laves med Genever.

    Men jeg har stadig ikke helt forstået forskellen på en Tom Collins og en Gin Fizz. Jeg får altid forskellige forklaringer. Måske er det bare at Tom Collins blev lavet med Old Tom gin, der virkelig er utrolig sød. Er tom Colins bare sødere variant af Gin Fizz?

  3. Kamstrup on august 23rd, 2010 12:32

    En Gin Fizz skal altid laves med Old Tom, hvor Tom Collins ikke er regelbundet.

  4. Henrik on august 24th, 2010 23:42

    Ok nu er der slynget et par påstande ud, så nu må vi vist hellere se at få styr på nogle kilder.

    TOM COLLINS:

    View in: oz | ml | shots

    * 2 shots / 60 ml / 2 oz Old Tom gin
    * 1 shot / 30 ml / 1 oz lemon juice
    * 1 bar-spoon sugar syrup
    * Build ingredients over ice in a tall glass and top off with soda water. Garnish with a lemon zest twist.

    As ever with old cocktails, the origins of the Tom Collins are uncertain and much disputed. Some assert that the drink is so-named because it originally used Old Tom gin, while others believe it was named after the Tom Collins hoax of 1874, a strange happening you can read more about here. Given that the first written occurrence of the Tom Collins, from Jerry Thomas‘ 1876 edition of the Bartender’s Guide, listed brandy, whiskey and gin versions of the drink all under the name Tom Collins I am inclined to believe the later story, but both stories seem perfectly plausible.

    Leaving history aside, the drink itself is a simple but tasty drink with a refreshing nature that will make it a perfect libation once the winter months have passed. The lemon provides a nice tart zing, with the sweetness of the sugar syrup and Old Tom pulling back the sourness. The Old Tom remains fairly subtle in the background but does provide an extra depth to the flavours. Enjoyable, but I wanted something a little stronger so the Old Tom can really shine through.

    Jay Hepburn fra Ohgosh

    Tom Collins Gin (1891)
    The juice of half a lemon in a large glass,
    a bar-spoonful of sugar,
    a drink of Tom gin; mix this well;
    2 lumps of ice,
    a bottle of plain soda.
    Mix well and serve.

    The Flowing Bowl: “When and what to Drink”

    Old Tom is London Dry but sweetened with simple syrup, a style very popular in the ninteenth century. Ol Tom was Originally used to make Tom Collins and other sweet cocktails, but in the twentieth century the sweetness qoutient seemed to drop a few notches as styled changed.
    Og..
    (from Planters Hotel in St Louis in the 1850s)
    11/2 oz gin
    3/4 oz fresh lemon juice
    1 oz simple sirup
    4 oz club soda
    shake and strain into a Collins glass(12 oz).
    Orange and cherry for garnish

    Dale Degrof: “The craft of the cocktail”

    The original prank went something like this: A friend would run into you on the street and, with great concern, tell you he just overheard someone named Tom Collins at a bar down the street saying hateful and libelous things about you. You race to that bar to confront the bounder, where you would be told that Tom Collins had just left for a bar several blocks away. When you get there, Collins would already have decamped for another joint across town. As you chase all over the city, your friends convulse with laughter.

    Wall Street journal May 26th 2007

    Juice of 1/2 Lemon
    1/2 Tablespoon Powdered Sugar
    1 Glass Dry Gin
    Shake well and strain into a tall tumbler. Add 1 lumb of ice and splti of soda water
    Orange and cherry for garnish

    The Savoy Cocktail Book

    Altså………….
    Der er ikke en fast definition på en Tom Collins, og da det er næsten umuligt at finde en Old Tom gin her i London er det vist for meget at forlange at den SKAL indeholde Ol Tom (jeg smagte Haymans Old Tom i New York, men har endnu ikke set den i london).

    GIN FIZZ

    “The difference between a fizz and a collins is glass size and garnish”

    11/2 oz gin
    3/4 oz fresh lemon juice
    1 oz simple sirup
    Club soda
    Shake the gin , lemon juice and strain into a 8-10 oz glass with ice. Fill with club soda. NO GARNISH

    Dale Degroff “The craft of the Cocktail”

    Juice of 1/2 Lemon
    1/2 Tablespoon Powdered Sugar
    1 Glass Gin
    Shake well, strain into a medium sized glass and fill with syphon soda water.

    “The Savoy Cocktail Book”

    ALTSÅ
    Tom Collins kan, men skal ikke laves med Old Tom gin. Det eneste sted jeg har fundet at Gin Fizz skal laves med Old Tom var i en forvirret note på wikipedia. Undskyld, men Wiki kan være god som inspiration, men er absolut ikke en værdig kilde.

    The Savoy Cocktail Book nævner også John Collins som en Genever baseret cocktail, men stort set alle andre steder inklusiv i The Craft of the Cocktail bliver den beskrevet som en whiskey baseret Tom Collins.

    Så er bolden kastet op Kamstrup, jeg håber du griber den og kaster tilbage…

    Hilsen Henrik

  5. Kamstrup on august 29th, 2010 23:46

    Hmm. Nu bliver jeg jo helt i tvivl. Har altid troet Fizz skulle laves med Old Toms eller en Genever, da den skulle være et sødere modstykke.
    ………
    Fra IBA:
    JOHN COLLINS Long drink ( highball )
    4.5 cl Gin
    3.0 cl Fresh lemon juice
    1.5 cl Gomme syrup
    6.0 cl Soda water
    Pour all ingredients directly into highball filled with ice. Stir gently. Garnish with lemon slice and maraschino cherry.
    Add dash of Angostura bitter.
    (Note: Use ‘Old Tom’ Gin for Tom Collins).

    Jeg har vist misforstået et par ting; kunne være man skulle melde sig til et bartenderkursus, så man ikke kun køre på hear-say. 😉

  6. Simon ZG on september 2nd, 2010 16:03

    Du glemte at nævne John Collins hvor man bruger bourbon i stedet for gin.

  7. Henrik on oktober 25th, 2010 12:52

    Jeg fik vist sagt at jeg ikke havde set Old Tom gin i London. Siden er started paa The Living Room W1 og selvfoelgelig har vi Haymans Old Tom gin…

    Jeg var desuden ude paa Beefeater distilleriet for et par maaneder siden og snakkede lidt med drengene om Old Tom gin. De sagde at Hayman Old Tom er en tilpasning af af en gammel gin, men at man faktisk ikke kender opskriften paa den oprindelige Old Tom gin.

    Mht alle de der variant navne som Ron, John eller whatever Collins, saa er jeg i mine 8 aar som bartender i London aldrig blevet spurgt efter dem. Saa maaske er det lidt en ligegyldig diskussion. Eller bare bestil en whiskey sour, servede long and topped with soda…

    Henrik

  8. Peter on juli 29th, 2011 20:51

    Tom Collins er altid på vores cocktailmenu når vores bartendere er ude at arbejde til firmafesten eller en privat cocktail party.

    Det fede ved denne drinks – udover den smager godt, er at variationerne af den er dejlig store…

    Der kan ændres i alkoholen, man kan twiste den med en frugt likør, bruge bitters, etc, det er en klassiker som helt sikkert ikke forgår!

    Peter

  • Om Bartendermagasinet™

    Insider-information fra bartenderlivet - fortalt fra første parket. Tips, tricks, debat og diskussion om bartenderfaget. Læs mere...

Reklame

  • Lej bartender

    lej bartender!