Drinks med champagne

Af

champagne2

Champagne, brut, Asti – kært barn har mange navne, men fælles for disse er, at der er bobler i. Overklasse-drikken, der især drikkes ved højtider og når der er noget der skal fejres, har rødder helt tilbage til 1400-tallet i byen Reims i Champagne-distriktet i Frankrig, hvorfra den blev sendt ud til Europas kongelige og adelige.

Champagne defineres som

[...] en alkoholisk, mousserende vin lavet ved sekundær fermentering af hvidvin, hvorved der dannes kulsyre [...]

og har gjort sit indtog i en lang række klassiske og moderne drinks og cocktails, og herunder kan du finde nogle stykker, der egner sig glimrende til fx nytårsaften.

Af kendte mærker kan nævnes (i tilfældig rækkefølge):

  • Dom Perignon
  • Veuve Clicquot (Den Gule Enke)
  • Krug
  • Möet & Chandon
  • Cristal, Louis Roederer

Find flere lækre champagne hos MixMeister.dk
Ud over de ægte champagner fra vindistriktet af samme navn, findes der også en række af “uofficielle” bobler, der – ligesom i tilfældet med fx cognac og bordeaux vine – ikke må markedsføre sig under betegnelsen “champagne”, hvorfor de typisk går under navnet “brut” (der frit oversat betyder “bobler”).

I Danmark er de mest kendte brut’er nok:

Cocktails med champagne

Gylden sommerhit

Ingredienser:

  • 1/1 champagne
  • efter behag sodavand San São
  • 2-3 stk. flækkede, frosne vindruer.

Fremgangsmåde:

Champagneglasset fyldes 1/2 -3/4 op med champagne, hvorefter San Seo’en tilsættes.

Servering:

Lige inden serveringen tilsættes de frosne vindruer.

Black Velvet

Ingredienser:

  • Champagne
  • Porter

Fremgangsmåde:

Fyld et Champagne Glas halvt op med porter øl og top glasset med champagne.

Servering:

Pynt med et sort sløjfe omkring glasset. Perfekt til nytår.

Yderligere links og læsning

Du kan finde mange flere champagnecocktails og -drinks på nedenstående link:

Om forfatteren: Michael Kjeldsen

Michael har arbejdet som bartender flere steder i Århus' natteliv i mere end 6 år. I dag arbejder han ikke længere som bartender (han bor ikke engang i Århus længere), men bruger istedet tiden som blandt andet skribent og idéudvikler i København. Michael skriver om alt med himmel og jord, der har bare den mindste relation til bartendermiljøet.

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

6 Responses to “Drinks med champagne”

  1. Viktor on februar 22nd, 2010 14:41

    Her blev jeg klogere!

    Jeg var overbevist om brut indikerede tørheden af champagen, og helt konkret betød at champagnen var uberørt – altså ikke tilsat sukker!

    At det er et synonym for champagne, som det spanske Cava, var jeg ikke klar over!

  2. Smedegaard on februar 27th, 2010 16:54

    San Seo? Hedder det ikke San São, eller er det noget andet? For man kan vist ikke få den sodavand mere, eller hvad?

  3. Michael Kjeldsen on februar 28th, 2010 00:50

    Hej Smedegaard

    det er korrekt, at der tænkes på San São her. Fejlen er rettet i teksten :-)

    /Michael

  4. Smedegaard on februar 28th, 2010 17:34

    Hehe okay :)
    Men ved du så om man kan købe den sodavand mere?

  5. aslak on juni 25th, 2010 14:04

    brut er et led i betegnelsen for mængden af sukker tilsat ved anden gæring, brut er lidt sukker (altså tør) extra bruter meget tør, semi-seco er sød men stadig tør, seco er sød, extra seco meget sød.
    der er yderligere inddeling i mængden af sukker, men disse er de mest almene.

    Asti er ikke en tilfældig boblevand, men derimod mousserende hvidvin fra appelationen Asti i Italien, den er en Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), og er derved beskyttet i EU på samme måde som navnet Champagne (AOC – appellation origine controlee).

    sidst kan lige nævnes Cava som er spansk mousserende vin beskyttet under enominación de Origen (DO) og altså også kun må produceres i bestemte områder iflg. EU

    mousserende vin som ikke er fra en appellation, og altså ikke er beskyttet iflg. EU må faktisk kun hedde mousserende vin, eller sparkling wine.

    lidt nørdet… men stadigvæk :-)

  6. Peter on juli 29th, 2011 19:58

    Hej…

    Der er lige et par champagne cocktails jeg mener mangler på jeres liste. Cocktails vi ofte laver når vi har bartendere ude at servere til virksomheder og privates cocktail party.

    Den første er Champagne cocktail og den anden er french 75.

    Begge fremragende cocktails… Her skal bruges en brut!

  • Om Bartendermagasinet™

    Insider-information fra bartenderlivet - fortalt fra første parket. Tips, tricks, debat og diskussion om bartenderfaget. Læs mere...

Reklame

  • Lej bartender

    lej bartender!