Hvordan opbevarer man likører og sirupper?

Af

bols-liqueurs

Hvis du har et emne, du gerne vil have, at Bartendermagasinet ser på, kan du enten kontakte os direkte, eller via vores Facebook fanside. Det har Andreas gjort, og han skrev følgende:

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan likører og diverse skal opbevares.
Tænker Kaluha, dooleys, blå gajol/hot n sweet, rose’s serien, malibu rom bl.a.
— Citat: Andreas Jacobsen (via email)

Og Andreas, som tommelfingerregel kan du tage udgangspunkt i, at indeholder likøren alkohol, så kan den holde sig for evigt. Jeg vil pointere, at det kun er en tommelfingerregel, da hver enkelt likør/sirup kan have forskellige holdbarheder, alt efter hvordan de er produceret, alkoholprocent og ingredienser.
En anden tommelfingerregel er, at du tjekker flasken for en udløbsdato, og overholder den.

Hvad siger producenterne/importørerne?

For at have min ryg fri, så I ikke allesammen kommer rendende med erstatningskrav på ødelagte sirupper og likører, har jeg taget undersøgt emnet lidt – jeg har simpelthen valgt at kontakte de folk, der ved mest om de enkelte produkter: producenterne/importørerne.

John Lund Andersen, Inn-Sale/House of Routin Danmark, siger om Routin’s produkter:

Bortset fra almindelig fornuftig omgang med varerne er der ingen særlige krav til opbevaring hverken før eller efter åbning.
— Citat: John Lund Andersen (via email)

Sagt på en anden måde: så længe du ikke opbevarer likørerne i meget fugtige, varme og indelukkede rum, så tager de ikke skade – og stil dem heller ikke i direkte solskin.
Vær også lige opmærksom på, at du ikke tilfører “fremmede elementer” i produkter, fx via et sugerør du har slikket på eller lignende.

(Det er desværre ikke lykkedes at skaffe udtalelser fra andre producenter/leverandører.)

Brug din næse og din sunde fornuft

Og husk så, at bare fordi der står på et produkt, at det kan holde sig længe, så er der ikke noget i vejen for, at du lige kigger på, og lugter til, indholdet af flasken. Du kan jo være uheldig, at der går svamp i produktet – populært sagt, at det er blevet muggent – så brug din sunde fornuft. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt produktet er blevet dårligt, så smid det ud og købt en ny flaske.

Personligt opbevarer jeg altid åbne, mejeribaserede sirupper og likører (fx Bailey’s eller Advocaat) på køl – ikke så meget fordi jeg skal, men mere fordi så er jeg på den sikre side.

Hjemmelavede sirupper skal du være meget opmærksomme på, da de ikke (eller sjældent) har særlig lang holdbarhed, så her er det især vigtigt, at du er opmærksom!

Jeg håber det besvarer dit spørgsmål, Andreas, ellers må du lige sige til 🙂

Om forfatteren: Michael Kjeldsen

Michael har arbejdet som bartender flere steder i Århus' natteliv i mere end 6 år. I dag arbejder han ikke længere som bartender (han bor ikke engang i Århus længere), men bruger istedet tiden som blandt andet skribent og idéudvikler i København. Michael skriver om alt med himmel og jord, der har bare den mindste relation til bartendermiljøet.

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

2 Responses to “Hvordan opbevarer man likører og sirupper?”

  1. Andreas on juni 3rd, 2009 16:32

    Præcis det jeg manglede. Jeg takker

  2. Michael Kjeldsen on juni 3rd, 2009 16:35

    Super 🙂

  • Om Bartendermagasinet™

    Insider-information fra bartenderlivet - fortalt fra første parket. Tips, tricks, debat og diskussion om bartenderfaget. Læs mere...

Reklame

  • Lej bartender

    lej bartender!