Tip: Hvordan man lagdeler spiritus

Af

b52-layered-cocktail Foto: kinchan1 / cc-by-sa / flickr

Der er ikke noget værre end at få et Galliano Hotshot, der bare er brunt og kedeligt, fordi bartenderen ikke kan hælde det rigtigt op, så kaffen flyder på Galliano’en.
Eller endnu værre: han har puttet flødeskum i først, og hældt kaffen gennem det, så shottet nu ligner en grå-brun omgang sovs der skiller.

Og hvad er idéen med at servere en B52’er eller en Flaming Lamborghini, hvis den ikke kan antændes, fordi ingredienserne blandes i glasset?

Ovenstående ses desværre alt for ofte i barer, hvor tempoet er højt, men det bør ikke ske, da det er sjusket, og ikke indbyder til at kunden skal købe flere.

Faktisk er teknikken til at lave flotte, lagdelte drinks ganske simpel:

  1. Tjek i alkohol vægtfylde-tabellen, hvilken af dine ingredienser der har den største vægtfylde.
  2. Hæld den tungste alkohol i glasset først.
  3. Tag en bar-ske/te-ske, og placer den, med bagsiden opad, så tæt på toppen af væsken i glasset, som muligt.
  4. Hæld forsigtigt den næst-tungeste alkohol ned over bagsiden af skeen. Løft skeen, efterhånden som glasset fyldes.
  5. Fortsæt sådan, slut af med den letteste ingrediens.
  6. Servér.

Vigtig information

Det er vigtigt at du hælder alkoholen over bagsiden af skeen, da du ellers risikerer at opleve et fint lille springvand, der medfører at ingredienserne blandes.

Tips og tricks

Bar ske snoetHvis du skal hælde champagne på toppen af en drink eller en shot, kan du tage en lang bar-ske (gerne den type, hvor skaftet er snoet, og enden skal være flad – se eksemplet til højre og køb en her).

  1. Med den ene finger holdes skaftet fast på tværs af flaskens åbning (hovedet skal være opad).
  2. Placér den flade ende så tæt på toppen af væsken som muligt.
  3. Hæld meget forsigtigt champagnen, så den flyder ned af skaftet, ned mod den flade ende.
  4. Husk at stoppe med at hælde i god tid, da den binder sig en del champagne på skeen.
  5. OBS! Dette tip kræver træning, men til gengæld ser det knaldgodt ud.

Hvis du ikke kan få tricket med bagsiden af skeen til at virke ordentligt, kan du prøve at dyppe den lidt ned i den alkohol, der allerede er i glasset, og herefter hælde den næste over. Lagene bliver ikke helt så skarpe, men det virker.

Om forfatteren: Michael Kjeldsen

Michael har arbejdet som bartender flere steder i Århus' natteliv i mere end 6 år. I dag arbejder han ikke længere som bartender (han bor ikke engang i Århus længere), men bruger istedet tiden som blandt andet skribent og idéudvikler i København. Michael skriver om alt med himmel og jord, der har bare den mindste relation til bartendermiljøet.

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

4 Responses to “Tip: Hvordan man lagdeler spiritus”

  1. Tip: Farverige isterninger | Bartendermagasinet on april 19th, 2008 12:33

    […] måder, hvorpå du kan lave visuelt flotte drinks og cocktails, er via lagdeling af alkohol eller lagdeling af sodavand. (Se i øvrigt Bartendermagasinets alkohol vægtfyldetabel, der gør […]

  2. Tommelfingerregler for bartendere | Bartendermagasinet on december 9th, 2008 19:02

    […] Jo koldere spiritus er, jo nemmere er det at lægge lag på lag. […]

  3. Henrik Hammer on februar 18th, 2009 12:42

    Kære Michael B,

    Udemærket artikel om lagdeling.

    Her får du lige et link til en superdrink vi har lavet, som viser lagdeling i den ypperligste form:

    http://www.ginologist.com/Wordpress/?p=18

    Med venlig hilsen

    Henrik Hammer
    Ginolog

  4. Michael B on februar 28th, 2009 19:17

    Interessant sammensætning, den må jeg lige afprøve en dag 🙂

  • Om Bartendermagasinet™

    Insider-information fra bartenderlivet - fortalt fra første parket. Tips, tricks, debat og diskussion om bartenderfaget. Læs mere...

Reklame

  • Lej bartender

    lej bartender!