Vælg den rigtige cocktailshaker

Af

bartender-shaker

Hvis vi lige ser bort fra nogle af de mere kunstnerisk udførte cocktailshakere, som fx denne sjove fra Alessi, så er der grundlæggende tre forskellige typer på markedet:

  • Boston shaker
  • Cobblershaker (også kendt som “Manhattan shaker”)
  • French shaker

Det skal siges at denne artikel i samarbejde med MixMeister, som bl.a. er Danmark største leverandør af bartudstyr til erhverv og private

Boston shaker

bostonBostonshakeren er kendetegnet ved at være udgjort af to dele: en metaldel og et glas.

Bostonshakeren har den fordel, at den er forholdsvis nem at skille ad, både når den er varm og kold, da glas og metal ikke påvirkes på samme måde af temperaturskiftene. Vrid glasset og shakeren fra hinanden – hvis den sidder for godt fast, kan du tappe metaldelen let mod en hård overflade (fx kanten på baren), mens du vrider lidt i delene.

Shakeren har også den egenskab, at du kan se indholdet, hvilket fx er en fordel, når du skal vurdere farven eller konsistensen på drinken.

Ulempen ved bostonshakeren er, at den er forholdsvis stor, og derfor kan være svær at styre, især for folk med små hænder.

Et lille tip

Istedet for at sætte glasset lige ned i shakeren, så lad den ene side flugte den, så den sidder en lille smule på skrå. Stil shakeren på baren og giv glasset et lille dap på toppen (eller bunden er det jo egentlig), så det sidder ordentligt fast. Når du har shaket indholdet, er det let, lige at give glasset et lille skub ind mod midten, og på den måde løsne glasset.

French shaker

Den franske shaker minder om bostonshakeren i den forstand, at også denne består af to dele. Delene er dog begge af metal, hvormed en del af fordelene ved denne type ryger.

Cobbler (Manhattan) shaker

manhattanCobbleren er kendetegnet ved at den udgøres af tre dele: en shaker, en bar-si og et låg.

Fordelen ved Cobblershakeren er, at når den er sat (ordentligt) sammen, så er den ret nem at styre. Desuden har den indbygget bar-si, hvilket gør den meget nem at hælde fra.

Desværre har cobbleren den ulempe, at delene kan være ret så svære at skille fra hinanden, når først shakeren er kold. Da delene typisk er af samme metal (aluminium), reagerer de ens på kulden, og hvis den eller slutter tæt(!), så skabes der ret nemt et undertryk inden i shakeren, da luften trækker sig sammen når den bliver kølet ned). Hvilket fører til, at delene “suger sig sammen” til hinanden.

Vurdering

Jeg foretrækker klart shakere af boston-typen – jeg synes simpelthen de er rarere at arbejde med. Jeg foretrækker at kunne se den drink jeg laver, og at jeg ikke skal stå og hamre shakeren ned i bardisken, hver gang jeg skal skille den ad – det er hamrende irriterende, og det ser meget uprofessionelt ud.

Men lad ikke mig bestemme, hvilken type du skal bruge. Prøv dem af (du kan finde en udmærket basis-variant her) finde en manhattan shaker her), og lav så din egen vurdering ud fra, hvad du synes er bedst/behageligt/effektivt i din situation. Og del så meget gerne dine erfaringer med de forskellige typer af shakere i kommentarerne herunder, eller deltag i afstemningen :-)

Om forfatteren: Michael Kjeldsen

Michael har arbejdet som bartender flere steder i Århus' natteliv i mere end 6 år. I dag arbejder han ikke længere som bartender (han bor ikke engang i Århus længere), men bruger istedet tiden som blandt andet skribent og idéudvikler i København. Michael skriver om alt med himmel og jord, der har bare den mindste relation til bartendermiljøet.

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

8 Responses to “Vælg den rigtige cocktailshaker”

  1. B(l)ender on august 17th, 2009 16:16

    Bostonshaker – gi et lille slag lige der hvor glas og metal begynder at gå fra hinanden. Glas kan smadre hvis man vrikker på det (specielt hvis det er dårlig kvalitet eller har et lille brud i forvejen..) – Foretrækker Libbey glas selv.

    Manhattan shakerens si blokker hurtigt op med is – og så er den si slået. Her er den Franske model klart overlegen.

    For at åbne Manhattan shakeren presses ned på øverste del og skubbes / vrides væk fra kroppen…

    Men Boston er sjovest, for man kan se isen og indhold når man Shaker – en vaskemaskine uden glas er jo heller ikke sjov vel…

  2. Michael Kjeldsen on august 19th, 2009 08:50

    Gode tips!

    Og er enig i det med, at Boston shakeren er sjovest – og så er der jo også lige den fordel, at man kan se, hvordan cocktailen ser ud ;-)

  3. Regin í Dali on august 26th, 2009 10:37

    Boston shakeren er helt sikkert den rette at vælge om du er lidt “bling bling”, men selv kan jeg bedst lide Manhattan.

  4. Smedegaard on januar 28th, 2010 15:15

    Hvor stor Boston Shaker foretrækker du? 75 cl. eller?

  5. Michael Kjeldsen on januar 28th, 2010 22:19

    Yes, 75 cl. helt klart. 50 cl. føles for småt, og skal du lave flere af samme drink, så er den helt sikker for lille.

  6. Christoffer on februar 23rd, 2011 16:06

    Kan jeg ikke bare smække et glas ned i en alm. manhatten shaker? eller formen passer måske ikke?

  7. Michael Kjeldsen on marts 26th, 2011 09:42

    I teorien, jo. Men i praksis skal glasset dels kunne tåle den pludselige kulde og det undertryk, der opstår inden i shakeren, od dels skal du være 100% sikker på, at det slutter – ellers risikerer du, at have drink ud over det hele.

    Et shaker glas er typisk meget tykt, netop fordi det udsættes for ekstremer i form af kulde/varme, tryk og slag.

  8. Michael Nørgaard on maj 30th, 2011 22:35

    Tro mig, det der med “bare smække et glas ned i en alm. manhatten shaker”, er ikke så smart. Det har jeg en gang gjort i en branderet, og det endte med glasskår over det hele.

  • Om Bartendermagasinet™

    Insider-information fra bartenderlivet - fortalt fra første parket. Tips, tricks, debat og diskussion om bartenderfaget. Læs mere...

Reklame

  • Lej bartender

    lej bartender!