Shiraz – druen med de mange ansigter

Af

shiraz-druer

Bag om druen

Shiraz (eller Syrah) er en af de ældst kendte druer i historien og menes at stamme fra den sydøstlige iranske provins “Shiraz”, hvor korstogsriddere tog den med til blandt andet Rhône området i Frankrig. Korstogsriddernes efterfølgere udbredte dyrkningen af druen i det sydøstlige Frankrig og den er i dag den primære drue i de bedste vine i området.

Grunden til, at de fleste kender druen under navnet ”Shiraz” og ikke ”Syrah” er, at den skiftede navn, da den blev indført til Australien i 1800-tallet. Efterhånden som Australien i 70’erne og 80’erne gradvis begyndte at smide en række Shiraz vine på markedet, hvor kvaliteten var i top år efter år, samtidig med at prisen var i bund, vandt navnet indpas.

Hvor dyrkes druen?

I dag dyrkes Shiraz i store dele af verden, og mange af de fremragende rødvine, vi kan købe til overraskende lave priser, er som skrevet Shiraz vine fra Australien. Men også områder som Languedoc og Rhône i Frankrig har stor succes med deres Syrah vine.

Når det er sagt, er der imidlertid stor forskel på Shiraz vine fra forskellige steder i verden. Generelt kan man sige, at de franske Syrah vine er rige på tanniner (garvesyre) og kan virke meget stramme i det, mens fx de australske Shiraz vine er saftige, krydrede og sødmefulde.

Fakta om Shiraz vine

  • I farven er Shiraz vine oftest mørke og kraftige, men ”mildere” udgaver findes også.
  • I duften og smagen opleves noter af sorte kirsebær, peber, kaffe og chokolade.
  • Prisen for en god Shiraz vin spænder fra 50 kr. og opefter.
  • Den perfekte ledsager til kraftige kødretter med flødesauce, såsom Entrecote, Bøf Bearnaise og Bøf Stroganoff, men også til vildt og lam med krydderurter.
  • Hældes på karaffel og nydes af store rødvinsglas ved en temperatur på 18-19 grader.

Har du nogle bud på gode Shiraz-vine, så må du gerne dele dem med os andre i kommentarerne herunder.

Leveret af tjenerudlejningens vinguide.

Om forfatteren: Laila Sonnichsen

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

Det er desværre ikke muligt at kommentere denne artikel.

Reklame

  • Lej bartender

    lej bartender!