Uisge Beatha

Af

Whisk(e)yens oprindelse er uklar – irerne og skotterne slås stadig om retten til at kalde sit domæne for ”ophavsland”, og kampen vil sikkert aldrig ende, men fred være med det.

Ordet whisk(e)y stammer fra det gæliske ord usige beatha, som betyder “livets vand”. Whisk(e)y kan både staves med og uden e, men whisky og whiskey er ikke det samme – whisky er fra Skotland og whiskey er fra Irland og Amerika.

Forskellen på skotsk, irsk og amerikansk whisk(e)y er stor, men én ting har de dog til fælles – nemlig prioriteten og synet på whisk(e)y. Ren officielt begyndte man først at lagre whisk(e)y i 1915, hvilket kvalitetsmæssigt gjorde den væsentligt bedre. Herefter steg whisk(e)y-populariteten både nationalt og internationalt, idet den blev mere blød på grund af aromaernes udfoldelse.

Før i tiden prioriterede man kvantitet frem for kvalitet, hvilket betød, lagring kun var en omkostningsfuld løsning. Efter denne ændring fik whisk(e)yen sit gennembrud i mange andre lande, og har siden vokset og resulteret i flere worldwide whisk(e)y-producerende lande, herunder Japan som efterhånden har opnået et ganske fint niveau med hensyn til kvalitet.

Kapitler

Om forfatteren: Daniel Fyenbo

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

Det er desværre ikke muligt at kommentere denne artikel.

Reklame

  • Lej bartender

    lej bartender!