Vin til julemaden

Date:

Share post:

Lad anden rappe og grisen danse

Julen nærmer sig med hastige skridt og allerede nu ved de fleste, hvad de skal have at spise.
Men vinen skænker mange først en tanke i 11. time og det er en skam, når man har brugt så mange timer på festmaden. Her kommer nogle anbefalinger som vil få anden til at rappe og grisen til at danse.

Til den traditionelle juleand m/brun sauce, brunede kartofler og surt/sødt

En fed spise, der bør ledsages af en kraftig rødvin med en alkoholprocent på 14 % eller over. Samtidig skal det være en rødvin med let sødme og tilpas syre for at give juleanden modspil.

  • En californisk rødvin på druen Zinfandel
    En tæt og kraftig vin, som smager fortrinlig til juleanden. Kvalitetsmæssigt når du langt for 60,- kr. og opefter pr. flaske.
  • En australsk rødvin på druen Grenache
    Australsk Grenache vine fra gamle stokke er helt eminente! En god flaske fås fra 125,- kr. og opefter.
  • En italiensk Amarone della Valpolicella1
    Som minimum skal der stå ”Amarone della Valpolicella” på etiketten.
    En god Amarone della Valpolicella vin ligger prismæssigt på 275,- kr. og opefter.
  • En italiensk Ripasso della Valpolicella
    Super godt alternativ, hvis man synes, at en Amarone til 275 kr. er lige i overkanten.
    Der skal stå ”Ripasso della Valpolicella” på flasken og I får et godt glas for 65 kr. og opefter pr. flaske.

Se også: Stor vinguide 

Til kamstegen m/brun sauce, brunede kartofler og surt/sødt

En fed spise, der bør ledsages af en rødvin med en alkoholprocent på 13,5 % eller over.
Samtidig skal det være en rødvin med let sødme og tilpas syre for at give kamstegen modspil.

  • En australsk Shiraz
    En god flaske fås fra 60,- kr. og opefter.
  • En italiensk Barbera d”Asti Superiore
    En god flaske fås for 60,- kr. og opefter.
  • En italiensk Ripasso della Valpolicella
    En god flaske fås fra 65,- kr. og opefter.
  • En hvidvin fra Alsace. Prøv f.eks. en Riesling eller en Pinot Blanc
    En hvidvin får maden til at virke mindre tung og frisker dejligt op.
    En god Riesling eller Pinot Blanc fra Alsace området fås fra 75,- kr. og opefter.

1Markedet er efterhånden oversvømmet med billige ”Amarone” vine. Den verdensomspændende konkurrence har gjort, at italienerne desværre er gået på kompromis med kvaliteten på Amarone. Det betyder, at meget af den Amarone, man i dag ser i supermarkeder, dels ikke kommer fra Valpolicella, dels er fremstillet på almindelige druer og dels ikke har fulgt tørringsprocessen. Et nødvendigt kompromis, hvis man skal kunne sælge en ”Amarone” til under 100 kroner. Derfor gør du dig selv en bjørnetjeneste ved at gribe til en ”Amarone” til 89,- kr. Så er det sagt.

Leveret af tjenerudlejningens vinguide.

spot_img

Related articles

Jobnyt: Lars Anton Sand Christensen skifter til Bardjus

Lars Anton Sand Christensen tiltræder i januar som Country Manager hos Bardjus og skifter fra Original Tender efter flere år i bar- og brandbranchen.

MONIN vinder “Best European Food & Beverage Supplier 2025” – en markant sejr for kaffe- og cocktailscenen

MONIN er blevet kåret som “Best European Food & Beverage Supplier 2025” ved European Coffee Symposium i Berlin. En markant anerkendelse af brandets rolle i kaffe-, cocktail- og hospitalitybranchen – og et stærkt signal til professionelle over hele Europa.

Ny EU-dom: Alkoholfri drikke må ikke kaldes “gin” – heller ikke som ‘non-alcoholic gin’

EU-dommen slår fast: Hvis en drik ikke indeholder alkohol, må den ikke markedsføres eller kaldes “gin” — heller ikke som “non-alcoholic gin” eller lignende. Det betyder, at alkoholfri “gin-alternativer” bliver nødt til at droppe navnet gin og finde et alternativt navn, selv om flasken klart angiver, at drikken er uden alkohol. Beslutningen kommer efter en klage mod en producent, der markedsførte en drik som ”Virgin Gin Alkoholfr

Mount Gay lancerer ny Silver – et frisk pust til hvid rom

Den klassiske romproducent Mount Gay relancerer sin premium-white rum som Mount Gay Silver — en rom der kombinerer traditionelt pot-still destillat med avanceret filtrering og fadlagring for at skabe en mere kompleks hvid rom end typisk. Silver bringer ny energi til bartendere og rumentusiaster med frisk, aromatisk profil og stor fleksibilitet i cocktails.