Jeg har tidligere nævnt, at jeg ikke ved forfærdelig meget om vin, men nu har jeg altså fået lidt indblik i selvsamme, med udgangspunkt i vinområdet Bordeaux, og derfor vil jeg dele min sparsomme lærdom med interesserede læsere.
Det er vigtigt for mig at pointere, at det er en mini-guide, og dermed ikke udtømmende, i forhold til emnet.
Med det sagt, så håber jeg I kan bruge den, og skulle en af jer derude have rettelser til den, eller noget at tilføje, håber jeg meget, at I vil dele det med os alle i kommentarerne.
So… here goes:
Appellations
– klassificering (geografisk område)
Med et brand så stærkt som Bordeaux, er det vigtigt at skabe konsistens i kvaliteten på vinene fra området. Derfor har samtlige producenter i området aftalt at overholde de kvalitetskrav, der står beskrevet i Appellation d’Origine Contrôlée (A.O.C.). A.O.C. opstiller detaljerede regler for blandt andet produktion og mærkning, og kan kun tildeles, såfremt de strenge produktionskrav samt smagsstandarder mødes af producenten.
I Bordeaux findes der ikke mindre end 57 forskellige appellations, og for at gøre det mere simpelt at overskue, er disse inddelt i 6 overgrupperinger:
- Médoc & Graves/Pessac-Léognan
Kommer fra den venstre bred af floden Garonne, samt ved flodmundingen Gironde. De er synonyme med rødvine domineret af Cabernet Sauvignon. Graves/Pessac-Léognan producerer også hvidvine. - Côtes
Kommer fra den højre bred af Garonne samt Dorgogne, og er opkaldt efter navnet på skråningerne i området. Der produceres både rød- og hvidvine - Saint-Émilion
Området producerer primært Merlot-baserede rødvine, og domineres af byen Saint-Émilion, samt de omkringliggende landsbyer Pomerol og Fronsac. - Entre-Deux-Mers
Området producerer hovedsagligt hvidvine, men det er muligt at finde gode, regionale rødvine. - Sweet Wines
Området er angiveligt kendt for at producere sweet wines, omend kendskabet er begrænset i Danmark. - Bordeaux Regional Wines
Dette er den største af grupperingerne, og omfatter alle de mindre, regionale vingårde og -områder. Der produceres rød- og hvidvine, samt rosé. De produceres i hele Bordeaux-regionen, og kvaliteten og prisen afhænger meget af den lokale jordkvalitet og vækstforhold.
Se også: Stor vinguide
OBS: Vær opmærksom på, at appellationerne gælder for hele Frankrig, og ikke kun for Bordeaux-området.
Hvilken vin er jeres favorit? Personligt drikker jeg gerne en Lussac Saint-Émilion, Chateau Saint Pierre de Rambaud. Den er ikke specielt dyr, men den passer mig fint. Desuden har jeg i de seneste år udviklet en forkærlighed for de krydrede, chilenske vine, men det er en helt anden historie…