Måned: august 2008

  • Cosmopolitan

    Cosmopolitan

    Ligesom mojito’en er blevet vældig populær, har også cocktailen Cosmopolitan fundet vej til flere og flere drinkskort i den senere tid. En del af populariteten i Danmark (og generelt vestlige lande) tør jeg godt tilskrive tv-serien Sex and the city, der har gjort det sexet og sjovt at drikke cocktails – ikke kun Cosmopolitan, men over en bred kam.

    Der er en del personer der påstår at have opfundet den originale opskrift på Cosmopolitan (eller Cosmo), men ingen kender vist den sande historie. International Bartenders Association benytter dog en opskrift, der lægger sig tættest op af denne version:

    What overwhelmed me was the number of people who ordered Martinis just to be seen with a Martini glass in their hand. It was on this realization that gave me the idea to create a drink that everyone could palate and was visually stunning in that classic glass. This is what the Cosmo was based on.”
    — Citat: cheryl Cook

    Hendes originale opskrift beskrives således:

    “Absolut Citron, a splash of Triple Sec, a drop of Roses lime and just enough cranberry to make it oh so pretty in pink.”
    — Citat: cheryl Cook

    Ingredienser

    • 3 cl vodka
    • 2 limebåde
    • 1 cl triple sec eller Cointreau
    • 5 cl tranebærjuice

    Fremgangsmåde

    1. Vodka, triple sec/Cointreau og tranebærjuice hældes i en shaker med masser af is.
    2. Limebådene knuses i shakeren, og smides deri.
    3. Shake drinken grundigt, indtil der kommer kondens på ydersiden.
    4. Hæld drinken gennem en si op i et cocktailglas.
    5. Pynt med en limeskive på kanten.
    6. Servér.

    Den opskrift jeg kommer med her, er ikke 100% identisk med IBA’s officielle cosmopolitanopskrift – det er midlertidig den måde jeg foretrækker den på.

    Videovejledning


    Official IBA cocktail: Cosmopolitan

  • Vinguide: Appellations

    Vineyard in Bordeaux

    Jeg har tidligere nævnt, at jeg ikke ved forfærdelig meget om vin, men nu har jeg altså fået lidt indblik i selvsamme, med udgangspunkt i vinområdet Bordeaux, og derfor vil jeg dele min sparsomme lærdom med interesserede læsere.

    Det er vigtigt for mig at pointere, at det er en mini-guide, og dermed ikke udtømmende, i forhold til emnet.

    Med det sagt, så håber jeg I kan bruge den, og skulle en af jer derude have rettelser til den, eller noget at tilføje, håber jeg meget, at I vil dele det med os alle i kommentarerne.

    So… here goes:

    Appellations

    – klassificering (geografisk område)

    Med et brand så stærkt som Bordeaux, er det vigtigt at skabe konsistens i kvaliteten på vinene fra området. Derfor har samtlige producenter i området aftalt at overholde de kvalitetskrav, der står beskrevet i Appellation d’Origine Contrôlée (A.O.C.). A.O.C. opstiller detaljerede regler for blandt andet produktion og mærkning, og kan kun tildeles, såfremt de strenge produktionskrav samt smagsstandarder mødes af producenten.

    I Bordeaux findes der ikke mindre end 57 forskellige appellations, og for at gøre det mere simpelt at overskue, er disse inddelt i 6 overgrupperinger:

    • Médoc & Graves/Pessac-Léognan
      Kommer fra den venstre bred af floden Garonne, samt ved flodmundingen Gironde. De er synonyme med rødvine domineret af Cabernet Sauvignon. Graves/Pessac-Léognan producerer også hvidvine.
    • Côtes
      Kommer fra den højre bred af Garonne samt Dorgogne, og er opkaldt efter navnet på skråningerne i området. Der produceres både rød- og hvidvine
    • Saint-Émilion
      Området producerer primært Merlot-baserede rødvine, og domineres af byen Saint-Émilion, samt de omkringliggende landsbyer Pomerol og Fronsac.
    • Entre-Deux-Mers
      Området producerer hovedsagligt hvidvine, men det er muligt at finde gode, regionale rødvine.
    • Sweet Wines
      Området er angiveligt kendt for at producere sweet wines, omend kendskabet er begrænset i Danmark.
    • Bordeaux Regional Wines
      Dette er den største af grupperingerne, og omfatter alle de mindre, regionale vingårde og -områder. Der produceres rød- og hvidvine, samt rosé. De produceres i hele Bordeaux-regionen, og kvaliteten og prisen afhænger meget af den lokale jordkvalitet og vækstforhold.

    Se også: Stor vinguide 

    OBS: Vær opmærksom på, at appellationerne gælder for hele Frankrig, og ikke kun for Bordeaux-området.

    Hvilken vin er jeres favorit? Personligt drikker jeg gerne en Lussac Saint-Émilion, Chateau Saint Pierre de Rambaud. Den er ikke specielt dyr, men den passer mig fint. Desuden har jeg i de seneste år udviklet en forkærlighed for de krydrede, chilenske vine, men det er en helt anden historie…