Vinguide: Appellations

Vineyard in Bordeaux

Jeg har tidligere nævnt, at jeg ikke ved forfærdelig meget om vin, men nu har jeg altså fået lidt indblik i selvsamme, med udgangspunkt i vinområdet Bordeaux, og derfor vil jeg dele min sparsomme lærdom med interesserede læsere.

Det er vigtigt for mig at pointere, at det er en mini-guide, og dermed ikke udtømmende, i forhold til emnet.

Med det sagt, så håber jeg I kan bruge den, og skulle en af jer derude have rettelser til den, eller noget at tilføje, håber jeg meget, at I vil dele det med os alle i kommentarerne.

So… here goes:

Appellations

– klassificering (geografisk område)

Med et brand så stærkt som Bordeaux, er det vigtigt at skabe konsistens i kvaliteten på vinene fra området. Derfor har samtlige producenter i området aftalt at overholde de kvalitetskrav, der står beskrevet i Appellation d’Origine Contrôlée (A.O.C.). A.O.C. opstiller detaljerede regler for blandt andet produktion og mærkning, og kan kun tildeles, såfremt de strenge produktionskrav samt smagsstandarder mødes af producenten.

I Bordeaux findes der ikke mindre end 57 forskellige appellations, og for at gøre det mere simpelt at overskue, er disse inddelt i 6 overgrupperinger:

  • Médoc & Graves/Pessac-Léognan
    Kommer fra den venstre bred af floden Garonne, samt ved flodmundingen Gironde. De er synonyme med rødvine domineret af Cabernet Sauvignon. Graves/Pessac-Léognan producerer også hvidvine.
  • Côtes
    Kommer fra den højre bred af Garonne samt Dorgogne, og er opkaldt efter navnet på skråningerne i området. Der produceres både rød- og hvidvine
  • Saint-Émilion
    Området producerer primært Merlot-baserede rødvine, og domineres af byen Saint-Émilion, samt de omkringliggende landsbyer Pomerol og Fronsac.
  • Entre-Deux-Mers
    Området producerer hovedsagligt hvidvine, men det er muligt at finde gode, regionale rødvine.
  • Sweet Wines
    Området er angiveligt kendt for at producere sweet wines, omend kendskabet er begrænset i Danmark.
  • Bordeaux Regional Wines
    Dette er den største af grupperingerne, og omfatter alle de mindre, regionale vingårde og -områder. Der produceres rød- og hvidvine, samt rosé. De produceres i hele Bordeaux-regionen, og kvaliteten og prisen afhænger meget af den lokale jordkvalitet og vækstforhold.

Se også: Stor vinguide 

OBS: Vær opmærksom på, at appellationerne gælder for hele Frankrig, og ikke kun for Bordeaux-området.

Hvilken vin er jeres favorit? Personligt drikker jeg gerne en Lussac Saint-Émilion, Chateau Saint Pierre de Rambaud. Den er ikke specielt dyr, men den passer mig fint. Desuden har jeg i de seneste år udviklet en forkærlighed for de krydrede, chilenske vine, men det er en helt anden historie…

1 Kommentar

  1. Det du mener med sweet wines kune tyde på du mente noget i stil med sauternes hvilket er meget ædelsøde vine som ikke mange i danmark nyder.

    Så er det en lille sjov ting at der i 1855 blev lavet en Cru klassificering første til femte cru og den er på nær en enkelt tilføjelse som er mouton rotschild faktisk den der stadig gør sig gældende men det er jo en helt anden artikel.

    Men spændende at der kommer lidt om vin og et lille tip til dem der vil have at godt glas vin til en fornuftig penge så kan det anbefales at kigge efter betegnelserne cru burgeouis eller cru artisans som ofte er billigere end de cru 1-5 og rummer nogle fantastiske overraskelser.

Leave a Reply