Ginens historie: Fra alkohol til aqua vitae

Alkohol har altid forekommet i naturlig form, og går man langt nok tilbage, ville man uden tvivl kunne nyde synet af en flok berusede dinoer, som stavrede usikkert rundt efter af have indtaget flere hundrede kilo gæret frugt i bajerstyrke.

I nyere tid har du sikkert hørt om fordrukne elefanter der hærger hele landsbyer, og måske er du selv blevet stukket af en aggressiv og halvstiv hveps, der har drukket for meget cider fra de nedfalde æbler i det tidlige efterår. Eller du ermåske blandt de mere berejste, som har nydt en lambic eller en gueuze på en bar i Bruxelles – øl der udelukkende er fermenteret på naturligt forekommende gærceller?

I hvert fald begynder historien om gin ca. 3000 år før vores tidsregning, da egypterne finder på at destillere alkohol fra naturligt gærede frugt eller korn i såkaldte Alembics (lerkrukker). Alkoholen brugte de overvejende til at udtrække æteriske olier fra planter, som de vidste havde en helbredende virkning, samt farvestoffer til kosmetisk brug (”al kohl” = ”øjenskygge” på egyptisk).

Gammel Copper Pot Still
Gammel Copper Pot Still

Metoden egypterne anvendte dengang er stort set den samme som man bruger i dag, hvor man på såkaldte ”alembic stills” eller ”pot stills” koger den alkoholholdige væske i f.eks. en kobbergryde for at udskille alkoholdampene (alkoholen koger ved 78 grader og vandet først ved 100 grader), for derefter at nedkøle alkoholdampene som genvinder sin flydende form i forstærket udgave.

Først 600 år efter vores tidsregning dukker destillation af alkohol op i Europa, da araberne introducerer metoden i det sydlige Spanien. Irske munke, som på samme tidspunkt vandrede Europa tyndt for at udbrede kristendommen, tilegner sig denne viden og tager metoden med hjem til den britiske halvø, hvor det første dokumenterede bevis på organiseret destillation af alkohol er fra 1462, da en irsk munk får en kvittering fra en købmand på ”en kop maltet byg”. Hvad munken skulle bruge alkoholen til er uvist, men mon ikke at han lavede et udtræk af en række planter som skulle gavne kroppen – ligesom alkoholen gjorde godt for sjælen?

I år 1500 er brugen af alkohol almindelig i Europa, og man laver spiritus med mange forskellige ingredienser, bedre kendt som ”eau de vie” eller ”aqua vitae” – livets vand. På keltisk hedder livets vand ”uisge beathe”, og ”uisge” bliver hurtigt til ”whisky”. Og fra 1557 finder man den første danske opskrift på den krydrede ”aqua vitae” som vi i dag kalder ”akvavit” eller ”snaps”.

Det første kendte spiritus navn menes at være “Bols”, hvor Lucas Bols i 1575 destillerer sin første ”Blå Curacau” på en udendørs kobberkedel i Holland, og det første officielt registrerede whisky varemærke er ”Bushmills” fra 1608 i Antrim County i Irland.

Ginens historie – artikeloversigt

Forord: Ginens historie – 5000 år med Gin
Kapitel 1: Fra alkohol til aqua vitae
Kapitel 2: Ginens oprindelse
Kapitel 3: Gin bliver bartenderens foretrukne spiritus
Kapitel 4: Gin i dag
Opskrifter: Drinks og cocktails med gin

Be the first to comment

Leave a Reply