Måned: februar 2010

  • Irsk whiskey

    Irsk whiskey

    I Irland er der knap så mange destillerier tilbage, men til gengæld er produktionen på de få destillerier meget stor. Irland kan også prale med, at de har det ældste licens-udstedte destilleri i verden – nemlig Old Bushmills Destillery, som kunne fejre 400 års jubilæum i 2008.

    Lovgivningen i Irland kræver, at en irsk whiskey skal lagres på træfade i minimum 3 år, men de fleste irske whiskeys bliver lageret på sherryfade i minimum 5 år.

    Malten i irsk whiskey kommer, ligesom amerikansk whiskey, heller ikke i kontakt med røgen, hvilket tilsvarende betyder du sjældent finder røget irisk whiskey.

    Kapitler

  • Amerikansk whiskey

    Amerikansk whiskey

     

    I Amerika foregår det lidt anderledes, da man ikke inddeler whiskey i malt, grain, blend osv. Fremstillingen er næsten ens – forskellen ligger i lovgivningen og destilleringsmetoden.

    I stedet for at lave malt whisky på 100 % rug, fremstiller man straight whiskey, som ved lov skal indeholde minimum 51 % af den valgte kornsort, som kan være hvede, majs, byg eller lignende. Desuden destillerer man næsten kun amerikansk whiskey på kolonnedestillatorer, hvilket betyder man kun behøver at destillere sin whiskey én gang. (mere…)

  • Skotsk whisky

    Skotsk whisky

    Når man fremstiller whisky, starter man altid med at lave malt whisky – også selvom man ønsker en blended whisky som slutresultat. Malt whisky er lavet på 100 % byg.

    Fremstillingen kan groft opdeles i fire trin:

    1. maltning
    2. mæskning
    3. fermentering
    4. destillering.

    Under fremstillingen vædes bygkornene, og lægges på et maltegulv indtil de spirer og bliver til green malt. Spiringen stoppes i opvarmningsovne kaldes kilns, hvor malten kommer i kontakt med røgen. Herefter males malten til mel og blandes med varmt vand i et stort mæskningskar – blandingen kaldes maltafkog. Man tilsætter nu gær med det formål, at gæren omdannes til alkohol. (mere…)

  • Uisge Beatha

    Uisge Beatha

     

    Whisk(e)yens oprindelse er uklar – irerne og skotterne slås stadig om retten til at kalde sit domæne for ”ophavsland”, og kampen vil sikkert aldrig ende, men fred være med det.

    Ordet whisk(e)y stammer fra det gæliske ord usige beatha, som betyder “livets vand”. Whisk(e)y kan både staves med og uden e, men whisky og whiskey er ikke det samme – whisky er fra Skotland og whiskey er fra Irland og Amerika. (mere…)

  • Whisk(e)y og dens unikke karakteristika

    Whisk(e)y og dens unikke karakteristika

     

    I dag er whisk(e)y en af verdens mest foretrukne spiritus. Whisk(e)y nydes oftest straight up eller on the rocks i et whisk(e)yglas, men kan også anvendes i lækre whisk(e)ybaserede cocktails, som i Lynchburg Lemonade, John Collins eller klassiske Old-fashioned. I dag er de førende whisk(e)y producerende lande Skotland, Irland og USA.

    Whisk(e)yverdenen er ikke så uoverskuelig, som mange tror, hvis blot man skematiser og kategoriser de forskellige typer.Det har vi gjort for dig, og du kan læse i dybden om de forskellige kategorier her: (mere…)