Skotsk whisky

Når man fremstiller whisky, starter man altid med at lave malt whisky – også selvom man ønsker en blended whisky som slutresultat. Malt whisky er lavet på 100 % byg.

Fremstillingen kan groft opdeles i fire trin:

  1. maltning
  2. mæskning
  3. fermentering
  4. destillering.

Under fremstillingen vædes bygkornene, og lægges på et maltegulv indtil de spirer og bliver til green malt. Spiringen stoppes i opvarmningsovne kaldes kilns, hvor malten kommer i kontakt med røgen. Herefter males malten til mel og blandes med varmt vand i et stort mæskningskar – blandingen kaldes maltafkog. Man tilsætter nu gær med det formål, at gæren omdannes til alkohol.

Efter et par dage har man en slags ”øl”, som man overfører til en potdestillator, hvor man destillerer whiskyen for at fjerne gærrester og urenheder, mens man dernæst overfører den til en sprit destill destillator, hvor man igen destillerer og opnår en alkoholprocent på ca. 30-40 %.

I dag er det kun en tiendedel af malt whiskyen, der bliver anvendt som malt whisky, resten bliver brugt til blended whisky, som pr. skotsk definition er en blanding af grain og malt whisky.
Grain whisky er normalt fremstillet på majs eller hvede og er typisk smagsneutral. Ved blanding får man altså en mildere whisky, som i dag er populær. En tommelfingerregel er, at jo mere malt whisky en blended whisky indeholder, jo finere er whiskyen, typisk er blandingsforholdet 4:6.

I Skotland inddeler man ligeledes landet i 6 whiskyregioner – Lowland, Highland, Campbeltown, Speyside, Islay og Orkneyøerne (med undtagelse af Islay). Hver af disse regioner har sin specielle og generelle karakteristika, og forskellen er stor mellem regionerne!

Kapitler

Be the first to comment

Leave a Reply