Gløgg: En Historisk og Kulturel Rejse

Gløgg, tidligere kendt som “glødet vin” eller “glødg”, har en rig historie og har udviklet sig betydeligt siden sin oprindelse. Den tidlige version af gløgg havde et lavere alkoholindhold sammenlignet med den moderne udgave. Gløggen minder meget om den tyske “Glühwein”, som blev populær i det 19. århundrede. Da man opdagede, at karamelliseret sukker forbedrede smagen, opstod den stærkere gløgg ved at smelte sukker ned i vinen ved hjælp af alkoholdampe. Denne metode blev dog hurtigt opgivet, da den reducerede alkoholprocenten markant. Samtidig begyndte man at tilsætte flere krydderier, hvilket førte til den gløgg, vi kender i dag.

Selvom ordet “gløgg” er relativt nyt, har traditionen med varm, krydret vin en lang historie. Allerede i det antikke Grækenland nød man sød og krydret vin. I det 17. århundrede serverede man varm cognac med smeltet sukker, men med tiden blev cognac erstattet af vin, hvilket resulterede i en drik, der ligner dagens gløgg. Gløgg blev først en juletradition i slutningen af det 19. århundrede i Tyskland og spredte sig senere til Danmark, hjulpet af driftige forretningsfolk og svenske spritfabrikanter, der markedsførte gløgg med farvestrålende etiketter med julemotiver.

Tradition og Varianter

Gløgg kom til Danmark sammen med andre juletraditioner som halmjulebukken, Lucia, julestjernen og julestager med 7 lys. I dag er gløgg blevet en fast del af julen for mange.

Opskrift på Klassisk Gløgg

Ingredienser:

  • 4 liter rødvin
  • 1/2 liter portvin
  • 200 ml cognac
  • 200 ml Grand Marnier
  • 500 g brun farin
  • 200 g mandler
  • 45 g hel kanel
  • 45 g hele nelliker
  • Skaller fra 4-5 appelsiner
  • Skaller fra 2 citroner

Instruktioner:

  1. Kog alle ingredienserne op ved lav varme og lad det simre i en time.
  2. Lad blandingen trække i et døgn for at udvikle smagen.

Opskrift på Børnegløgg

Ingredienser:

  • 5 dl solbærsaft
  • 5 dl æblemost
  • 1 lille stykke hel ingefær
  • 1 stk. hel kanel
  • 5 hele nelliker
  • 50 g mandelsplitter
  • 75 g rosiner

Instruktioner:

  1. Varm alle ingredienserne op, undtagen mandler og rosiner.
  2. Fjern kanel, ingefær og nelliker før servering.
  3. Tilsæt mandler og rosiner.

Be the first to comment

Leave a Reply