Vinguide: Appellations

Af

Vineyard in Bordeaux

Jeg har tidligere nævnt, at jeg ikke ved forfærdelig meget om vin, men nu har jeg altså fået lidt indblik i selvsamme, med udgangspunkt i vinområdet Bordeaux, og derfor vil jeg dele min sparsomme lærdom med interesserede læsere.

Det er vigtigt for mig at pointere, at det er en mini-guide, og dermed ikke udtømmende, i forhold til emnet.

Med det sagt, så håber jeg I kan bruge den, og skulle en af jer derude have rettelser til den, eller noget at tilføje, håber jeg meget, at I vil dele det med os alle i kommentarerne.

So… here goes:

Appellations

– klassificering (geografisk område)

Med et brand så stærkt som Bordeaux, er det vigtigt at skabe konsistens i kvaliteten på vinene fra området. Derfor har samtlige producenter i området aftalt at overholde de kvalitetskrav, der står beskrevet i Appellation d’Origine Contrôlée (A.O.C.). A.O.C. opstiller detaljerede regler for blandt andet produktion og mærkning, og kan kun tildeles, såfremt de strenge produktionskrav samt smagsstandarder mødes af producenten.

I Bordeaux findes der ikke mindre end 57 forskellige appellations, og for at gøre det mere simpelt at overskue, er disse inddelt i 6 overgrupperinger:

  • Médoc & Graves/Pessac-Léognan
    Kommer fra den venstre bred af floden Garonne, samt ved flodmundingen Gironde. De er synonyme med rødvine domineret af Cabernet Sauvignon. Graves/Pessac-Léognan producerer også hvidvine.
  • Côtes
    Kommer fra den højre bred af Garonne samt Dorgogne, og er opkaldt efter navnet på skråningerne i området. Der produceres både rød- og hvidvine
  • Saint-Émilion
    Området producerer primært Merlot-baserede rødvine, og domineres af byen Saint-Émilion, samt de omkringliggende landsbyer Pomerol og Fronsac.
  • Entre-Deux-Mers
    Området producerer hovedsagligt hvidvine, men det er muligt at finde gode, regionale rødvine.
  • Sweet Wines
    Området er angiveligt kendt for at producere sweet wines, omend kendskabet er begrænset i Danmark.
  • Bordeaux Regional Wines
    Dette er den største af grupperingerne, og omfatter alle de mindre, regionale vingårde og -områder. Der produceres rød- og hvidvine, samt rosé. De produceres i hele Bordeaux-regionen, og kvaliteten og prisen afhænger meget af den lokale jordkvalitet og vækstforhold.

Se også: Stor vinguide 

OBS: Vær opmærksom på, at appellationerne gælder for hele Frankrig, og ikke kun for Bordeaux-området.

Hvilken vin er jeres favorit? Personligt drikker jeg gerne en Lussac Saint-Émilion, Chateau Saint Pierre de Rambaud. Den er ikke specielt dyr, men den passer mig fint. Desuden har jeg i de seneste år udviklet en forkærlighed for de krydrede, chilenske vine, men det er en helt anden historie…

Om forfatteren: Michael Kjeldsen

Michael har arbejdet som bartender flere steder i Århus' natteliv i mere end 6 år. I dag arbejder han ikke længere som bartender (han bor ikke engang i Århus længere), men bruger istedet tiden som blandt andet skribent og idéudvikler i København. Michael skriver om alt med himmel og jord, der har bare den mindste relation til bartendermiljøet.

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

2 Responses to “Vinguide: Appellations”

  1. Drinks med champagne | Bartendermagasinet on december 28th, 2008 16:36

    […] også en række af “uofficielle” bobler, der – ligesom i tilfældet med fx cognac og bordeaux vine – ikke må markedsføre sig under betegnelsen “champagne”, hvorfor de typisk går under […]

  2. Nicolas on februar 21st, 2010 13:14

    Det du mener med sweet wines kune tyde på du mente noget i stil med sauternes hvilket er meget ædelsøde vine som ikke mange i danmark nyder.

    Så er det en lille sjov ting at der i 1855 blev lavet en Cru klassificering første til femte cru og den er på nær en enkelt tilføjelse som er mouton rotschild faktisk den der stadig gør sig gældende men det er jo en helt anden artikel.

    Men spændende at der kommer lidt om vin og et lille tip til dem der vil have at godt glas vin til en fornuftig penge så kan det anbefales at kigge efter betegnelserne cru burgeouis eller cru artisans som ofte er billigere end de cru 1-5 og rummer nogle fantastiske overraskelser.

  • Om Bartendermagasinet™

    Insider-information fra bartenderlivet - fortalt fra første parket. Tips, tricks, debat og diskussion om bartenderfaget. Læs mere...

Reklame

  • Lej bartender

    lej bartender!