Mojito (verdens bedste opskrift)

mojito-drink

Den klassiske mojito er kendt over hele verden, og specielt her i Danmark har den fået en gevaldig optur de seneste år. Det er en fantastisk cocktail specielt i sommermånederne, og det er heller ikke tilfældigt, at den kommer fra “de varme lande”.

Denne mojito er af Bartendermagasinets læsere blevet udnævnt til Årets Sommerdrink 4 år i træk (2009-12). Mojito var desuden også forfatteren Ernest Hemingways favoritdrink, og den fås i et utal af varianter.

Ingredienser

  • 6 cl lys rom
  • 4-6 limebåde
  • 1-2 tsk rørsukker
  • 4-6 mynteblade
  • Lidt danskvand

Fremgangsmåde

  1. Mynteblade, limebåde og sukker muddles i et collinsglas.
  2. Fyld glasset op med knust is, og tilsæt rom.
  3. Rør rundt og hæld lidt danskvand på toppen.
  4. Servér.
  5. Find flere mojito varianter her.

Den opskrift jeg kommer med her, er ikke 100% identisk med IBA’s officielle mojitoopskrift.

Videovejledningmojito_tilbud-kit

 

Hvilken rom skal du bruge?

Det korte svar er: en ordentlig rom. Det lidt længere svar er, at du skal bruge den rom, du foretrækker, og derfor vil jeg helt klart foreslå dig, at du prøver dig frem med forskellige romtyper. Gør dog dig selv den tjeneste, at holde dig væk fra de billigste, der ofte smager sprittet og skarpt.

Den klassiske mojito-opskrift blev, så vidt jeg har kunne researche mig frem til, lavet med en lys rom. Lyse romtyper er normalt mildere og mere afdæmpede i smagen end mørk rom, der til gengæld ofte er blødere og med mere komplekse smagsnoter.

Personligt foretrækker jeg en god, lagret rom med minimum 5 – gerne 7 eller derover – år på bagen. Havana Club 7 años eller en Mount Gay er glimrende rom-typer til en ordentlig mojito. Disse romme er lidt dyrere end Bacardi og andre billige diskotek-romme, men til gengæld får du en meget bedre smagsoplevelse.

Leg med din mojito!

Du skal ikke være bange for at prøve en masse ting af med din mojito. Den klassiske smagsvariant (den, du finder her ovenfor) er modnet med tiden, og serverer du den, rammer du ikke forkert.

Men der findes et hav af muligheder for at lege med mojito’en, og du skal ikke være bange for at prøve dem af, for at finde lige præcis din yndlingsmojito.

Prøv fx at:

  • skifte danskvand ud med champagne, lemonade eller forskellige frugt-sodavand.
  • skifte lime-skiverne ud med frisk frugt og bær (fx solbær eller hindbær), syltet ingefær eller skrællet lakridsrod.
  • skifte sukkeret ud med forskellige sirupper (Monin har et kæmpe udvalg)

Du vil selvfølgelig opleve, at ikke alle kombinationer er lige gode, men lad det ikke afholde dig fra at prøve noget nyt.

Vil du inspireres til, hvordan du kan variere dine egne mojito’s, kan du finde en lang spændende og lækre række mojito-opskrifter her.

Læg gerne din favorit mojitoopskrift som en kommentar, så andre også kan får glæde af den – Kun fantasien sætter grænser 🙂

Comments

25 svar til “Mojito (verdens bedste opskrift)”

  1. Randi Avatar
    Randi

    Hvis ikke man kan finde på andet, kan man altid diskutere opskriften på Mojito til en fest. Der er som regel ligeså mange meninger som gæster! Jeg er enig i din, bortset fra at jeg bruger mørk rom.
    Mmmm…Mojito – får kraftig lyst til en nu 🙂

  2. Bartenderen Avatar

    Absolut – og det er jo det, der gør den så dejlig alsidig 🙂

    Var til fest igår, hvor bartenderen nægtede at lave den anderledes end den opskrift, han havde lært. Hvad er nu det for en holdning? Bare fordi DIN chef synes den opskrift er verdens bedste, betyder det jo ikke, at jeg gør… gjorde ikke et stort nummer ud af det – bestilte den alligevel 🙂

  3. […] Se her, hvordan du laver en god mojito 14.02.2008 kl. 09:55 | Sektion: Historier […]

  4. Morten Avatar
    Morten

    Jeg laver den gerne sådan:
    Put lime, mynteblade, rørsukker og en lille smule flydende sukker. Mos det godt sammen. Put 4 cl. lys rom og knust is i. Shak det godt, hvorefter man hælder det over i et glas og topper med dansk vand eller sprite.

  5. Isabel Avatar
    Isabel

    Tyndskåret syltet Ingefær istedet for lime kan ánbefales. Det er corny , men exclusivt og anderledes . ! 🙂

    1. Bartenderen Avatar

      Faktisk har en Ginger Mojito længe været en af undertegnedes favoritter 😉

  6. Peter Avatar
    Peter

    Prøv også med:

    1 stort kaffeglas
    4 cl. lys rom
    Masser af mynteblade 5 – 8 stk.
    1 – 1½ limefrugt skåret i både
    1 tsk. rørsukker
    Fyld op med Champagne
    Isterninger

    Den er helt fantastisk 🙂

    1. Bartenderen Avatar
      Bartenderen

      @Peter
      … også kendt som “French mojito” – og ja, den er nammenam! 🙂

  7. Ragnhild Avatar
    Ragnhild

    Det er også lækkert (og ifølge min latinske mand typisk kubansk) at tilsætte nogle få dråber Angostura. Det gælder for øvrigt også for Cuba Libre. Prøv det!

    1. Bartenderen Avatar
      Bartenderen

      Hej Ragnhild,

      jeg har aldrig hørt om, at man skal tilsætte Angustora i en mojito, men jeg er frisk på at give det en chance, næste gang jeg har mulighed for det 🙂

      Er der andre, der har erfaring med Angustora i mojitos?

  8. Jakob Nielsen Avatar
    Jakob Nielsen

    Jeg vil helt klart anbefale at muddle rørsukker og lime, for derefter at “bruce” myntebladene. At bruce er at puffe til bladene ligeså stille – med resultatet: ingen små stykker af mynteblade ligger og rodder rundt 🙂
    Et lille tip (nok mest til cocktail-baren: hvis man lige “nuldrer” myntebladene mellem fingrene inden man putter dem i glasset, så åbner porene sig i bladene = verdens bedste mojito!

  9. Regin Avatar
    Regin

    Jeg synes mange gange at bartendere kan komme for meget lime og mynte i.
    Min yndlings mojito:
    3/4 lime
    4-5 mynteblade (“nulres” før brug)
    Is
    Dette skal blændes godt, sammen med rørsukker.
    Hæld det derefter i et longglas, sammen med brun rom(Captain Morgan, eller hvilken som helst rom) og sprite eller danskvand.
    Meget fin farve, lækker smag og du får al limen og mynten i et lag øverst oppe i glasset.
    Stik et sugerør ned i og voila kunderne får ingen bladrester eller lign. op sammen med den himmelske drink.

  10. Carr Avatar
    Carr

    Du bruger Captain morgan?

    Har aldrig brugt en spiced rom til mojito, og kan forestille mig den bliver noget vammel, med sød rom OG sukker…

  11. Simon Avatar
    Simon

    Wow – Captain Morgan, er den fadæse ikke snart overstået?
    Ginger Mojito – interessant, selvom jeg mest er til French Mojito, gerne med Moët :D. Og ja, en god nuldring af myntebladende giver et fantastik resultat. Og hvis man ikke er så meget til blade i munden og limeskiver i glasset er der ikke andet for, end shake’n’strain.

  12. Henrik Avatar
    Henrik

    Alt andet lige er en Captain Morgan vel bare en rimelig standard mørk rom. Jeg går ud fra at Regin ville have skrevet Morgan Spice hvis han mente en spiced rom. Eller hva?

  13. Smedegaard Avatar
    Smedegaard

    Er Mojito årets sommerdrink igen i år, eller er der noget andet “in” anno 2010 😀 ??

    1. Bartenderen Avatar
      Bartenderen

      Det, du spørger om, er, om vi laver en afstemning igen i år? 😉

  14. Smedegaard Avatar
    Smedegaard

    Det kender jeg ikke noget til :)Jeg kunne bare godt tænke mig at høre, hvad der er in 😀

    Men en afstemning kunne da være meget sjov!! 😀

  15. Bartenderen Avatar
    Bartenderen

    Det ser ud til, at årets cocktail bliver mojito igen i år… Stem på din favorit, og se resultatet oppe i højre hjørne 🙂

  16. Jesper Hansen Avatar
    Jesper Hansen

    Hey dér superfed side – vi sidder en flok nu, der er igang med at prøve jeres mojito opskrift!

    Skål!

  17. Rikke Avatar
    Rikke

    Undskyld, jeg spørger dumt.. men hvad betyder muddle? og hvordan undgår man bladene ligger og flyder som stykker?

    Glæder mig meget til at lave opskriften som velkomstdrinks til opvarmerne til min fest imorgen! (:

    – Rikke

  18. Bartenderen Avatar
    Bartenderen

    Hej Rikke,

    at “muddle” er det samme som at “mose”. Altså mose ingredienserne i glasset, typisk med en træ- eller plastik-moser/-muddler.

    I forhold til at undgå, at bladene går i stykker, kan du “trykke” eller “stampe” bladene, istedet for at mose dem rundt og smadre dem helt.

    Håber det hjælper dig 🙂

  19. […] hun svar tilbage. Det var helt i orden med dem, de sad på deres stamcafé og fik sig en mojito. Hun skulle bare tage det stille og […]

  20. Rasmus Busk Avatar
    Rasmus Busk

    Hvis du vil have den bedste mojito, skal du bruge den bedste rom: Ron Zacapa!

    1. Bartenderen Avatar
      Bartenderen

      Hej Rasmus,

      jeg er ikke helt sikker på, at jeg personligt ville bruge en Ron Zacapa til at blande i en drink, da jeg synes det er synd for den gode rom 😉

      Men jeg forstår, hvor du vil hen ad!