Sommertid er rosé-tid

Date:

Share post:

Sol og sommer er lig lyse nætter og en god, afkølet rosévin på terrassen.

Rosévin fremstilles af blå druer, ligesom rødvin. Druemosten i en rosévin har blot en mere kortvarig kontakt med drueskindet, hvilket giver rosévinen lidt mindre farve. Fremstilling af rosevin er historisk og fremstilles stort set i alle vinproducerende lande.

Fremstilling af rosévin

I dag anvendes især to fremstillingsmetoder til rosévin. Den foretrukne teknik består I en kort maceration. Maceration er betegnelsen for kontakten mellem druemosten og drueskallerne. Derefter skilles druemosten fra skallerne og gæringen forløber som ved fremstilling af hvidvin.
Den anden teknik består i at blande en lille mængde færdig rødvin med en færdig hvidvin. Ved denne teknik kan man opnå en lyserød farve, men både farve og smag er helt forskellige fra de rosévine, der laves ved en kort maceration på blå druer.

Sidstnævnte rosévine er – i mine øjne – ikke oplevelsen værd.

Rosévine med en lettere sødme egner sig godt til hygge på terrassen, men skal det være en rosévin til maden, må den ikke være for sød og den skal være kraftigere og mere fyldig i smagen.

Men hvilken rosé er til terrassen og hvilken rosévin er til maden?

Farven kan ofte være en god rettesnor. Betragt rosévinens farve, den er nemlig ofte betinget af hvor lang tid, drueskallerne har ligget i mosten under fremstillingen. Jo længere tid, des mørkere rosévin.
Samtidig betyder den længere skindkontakt, at smagsstoffer og garvesyren, som sidder i drueskallerne, har haft mulighed for at give rosévinen en kraftigere smag.

Et godt bud på en rosévin, der både egner sig til hygge og til stegt fisk, lyst kød eller fjerkræ kunne være Rosé, Costiers de Nimes, AOC, Frankrig til omkring kr .60,00. Det er en medium let, behagelig rosé, med en frisk og frugtig smag af røde og mørke bær samt lidt krydderurter. Serveres ved 9-10 grader.

Leveret af tjenerudlejningens vinguide.

God sommer!

2 COMMENTS

  1. Rosé vin er skønt om sommeren og tak for tip til rosé vin.

    Sommerhilsen

    Pelle

Comments are closed.

spot_img

Related articles

Ny EU-dom: Alkoholfri drikke må ikke kaldes “gin” – heller ikke som ‘non-alcoholic gin’

EU-dommen slår fast: Hvis en drik ikke indeholder alkohol, må den ikke markedsføres eller kaldes “gin” — heller ikke som “non-alcoholic gin” eller lignende. Det betyder, at alkoholfri “gin-alternativer” bliver nødt til at droppe navnet gin og finde et alternativt navn, selv om flasken klart angiver, at drikken er uden alkohol. Beslutningen kommer efter en klage mod en producent, der markedsførte en drik som ”Virgin Gin Alkoholfr

Mount Gay lancerer ny Silver – et frisk pust til hvid rom

Den klassiske romproducent Mount Gay relancerer sin premium-white rum som Mount Gay Silver — en rom der kombinerer traditionelt pot-still destillat med avanceret filtrering og fadlagring for at skabe en mere kompleks hvid rom end typisk. Silver bringer ny energi til bartendere og rumentusiaster med frisk, aromatisk profil og stor fleksibilitet i cocktails.

Marie Brizard Wine & Spirits har købt en majoritetsandel i Interbrands Denmark

Den franske koncern Marie Brizard Wine & Spirits har opkøbt en majoritetsandel af Interbrands Denmark, en af landets mest erfarne distributører. Opkøbet kan få mærkbare konsekvenser for barer, restauranter og detailhandlen, da MBWS’ brands – som Marie Brizard-likører, sirupper og Sobieski Vodka – kan få øget synlighed og aktivitet på det danske marked. Interbrands får samtidig stærkere international opbakning, hvilket kan åbne for nye lanceringer, større markedsføring og et mere fokuseret brandsetup.

Cherry Heering: En dansk likørklassiker med globalt præg

Cherry Heering har siden 1818 været Danmarks ikoniske kirsebærlikør — skabt af grundlæggeren Peter F. Heering i en kælder i København. Lige fra de første eksportskibe i 1830’erne til nutidens globalt anerkendte drinks har likøren præget cocktailkulturen verden over med sin karakteristiske kirsebærsmag og klassiske opskrift. Den er stadig essentiel i legendariske cocktails som Singapore Sling og Blood & Sand — et symbol på dansk bartendinghistorie og global spiritusarv.