Vine, øl, drinks og cocktails til Mortens aften

Stegt And thumbnailMartin af Tours, eller Morten Bisp, som han kendes som i Danmark, var en soldat, der efter at have mødt Jesus, blev munk i nærheden af byen Tours. Han blev så populær blandt lokalbefolkningen, at de til sidst krævede at han skulle være biskop.

Han ønskede midlertidig ikke at blive biskop, og gemte sig derfor i et skur fyldt med gæs. Gæssene var tydeligvis ikke tilfredse med hans tilstedeværelse, og begyndte at skræppe op, hvorved de røbede hans skjulested.

Morten blev fundet, og indsat som biskop af Tours, og indførte samtidig 11. november som officiel gåse-slagtedag. Og det er den tradition vi i dag hylder på Mortens dag og Mortens aften.
Læs mere om Morten Bisp her.

(Grunden til, at anden er blevet den foretrukne spise blandt danskerne på denne dag, skulle være, at and simpelthen er billigere end gås.)

Mortens aften-spisningen er en gammel tradition i den danske kultur, og aftenens ret er, traditionen og (næsten) historien tro, stegt and. Men hvad drikker man egentlig til stegt and?

Vin

En god, ikke for kraftig rødvin, fx

  • Pinot Noir, Bourgogne
  • Beaujolais Cru, Frankrig

Let krydrede hvidvine, fx

  • Chardonnay, Eden Valley, S.Australia
  • Vouvray, Vieilles Vignes, Domaine Bourillon Dorléans

Øl

Honey Dew

  • Undgå de kraftige portere og stouts, da de risikerer at stjæle for meget af smagen fra anden – personligt synes jeg de er bedre til rødt kød.
  • Prøv istedet en ale, fx Brooklyn Brown Ale.
  • Er anden honningristet,vil jeg skamløst rose en af mine egne favoritter: Fullers Organic Honey Dew.
  • Øl af Bock-typen.
  • Vores allesammens klassiske Carlsberg Elephant – den er rigtig god sammen med det fede andekød.

Drinks og cocktails

Jeg kommer lidt til kort, i forhold til hvad man kan drikke af drinks og cocktail til stegt and. Det skal være drinks, der er kraftige i smagen, men de må ikke være specielt søde. Til gengæld må de gerne være krydrede.

Umiddelbart ville jeg nok selv overveje en mojito eller en caipirinha… og jeg hælder nok endda mest til mojitoen, da danskvanden kan være med til at fjerne den fede fornemmelse af and.

Hvad siger I? Nogen bud på, hvilke drinks og cocktails, der går godt sammen med stegt and?

Be the first to comment

Leave a Reply