Uddannelse: Hvordan bliver man bartender?

Martin Q har skrevet en mail til mig, hvor han spørger:

Hej Bartender

Vil lige høre, hvad du ved om uddannelsen? Er der nogle skoler i Danmark?
Og hvor lang tid tager det?

Hvis du gider sende nogle link til emnet.

På forhånd tak

Svar:

Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke ved ret meget om bartenderuddannelsen, i og med, at jeg aldrig selv har fulgt den. Jeg er selv startet som “weekendbartender”. Jeg har dog undersøgt det lidt, og er kommet frem til dette:

Hvis du skal være “officiel” bartender, skal du gennem tjeneruddannelsen, fx via din lokale tekniske skole. Der tilbydes også uddannelse som bartender. Uddannelsen som tjener tager cirka 3,5 år, og er en erhvervsuddannelse.

Se også: Prøv et cocktailkursus

Alternativt kan du deltage i et eller flere af de bartenderkurser, der løber af stablen rundt omkring:

Jeg håber dette hjælper dig, Martin 🙂

Mvh
Bartenderen

Er der nogen af jer andre, der har erfaringer med de forskellige uddannelser og kurser? Del gerne både gode og dårlige oplevelser i kommentarerne.

16 Kommentarer

  1. Nu har jeg arbejdet som bartender i 2 år på fuldtid og da jeg statede udersøgte jeg også, hvad muligheder der var. Har b.la. læst pensumdelen til bartender på tjenerskolen. Det er bestemt ikke noget!
    Hvis du vil vær god bartender er der forskellige måde at gøre på.
    Du kan begynde som weekend bartender, men huske det at være bartender er ikke “party”. Det er er hårdt arbejde og at blive godt er endnu hårderer. Hvis du vil være god skal du være mere end en “rom og cola” tender.
    For mig er en bartender det samme som en kok. Man skal vide, hvad f.eks. en vodka er udover den er 38% og man kan blive stiv af den. Man skal vide, hvad man putter i en drinks. Det er en kunst.
    Kender nogle stykker der er tage til England for at arbejde som bartender. Det er helt klart toppen. Man starter fra bunden og skal kæmpe sig frem.
    De bedste bartender jeg har haft fornøjelse af at stå i bar med, har været dem der er fra den “skole”.
    Man kunne også tage til Norge og arbejde på Fridays. Så vidt jeg ved har de verdens bedste skole. Måske er er lidt et par stk. i Irland der er bedre. Men det er igen hårdt arbejde.
    Men som sagt man kan også starte herhjemme. Men klø på. For mig er bartending det bedste i verden. Men man skal blive ved med at lærer.

    Mvh Stef

  2. Hej bartendere.

    Som ansat af den eneste barskole lokaliseret i Danmark, synes jeg det er på sin plads at skrive et par ord.

    Vi tilbyder den mest intensive og gennemførte uddannelse man som bartender kan få. Det er rigtig at man kan tage til Spanien og blive uddannet på et utal af barskoler, med en kombi ferie oven i købet.

    Men som en seriøs bartenderskole er vi den eneste der findes i Danmark. Under vores referencer kan det ses at vi har fået top placeringer i rigtig mange konkurrencer.
    Find os på barkursus.dk

    Vi har også bartender facebook gruppen: i baren – bartendere i dk som du kan se her.
    (admin: Facebook-gruppen eksisterer ikke længere)

    Jeg håber det hjalp på spørgsmålet,

    Mine bedste bartender hilsner
    Joakim

  3. Vil nu lige have lov at sige at barkursus ikke er den eneste skole i Danmark. Den Europæiske Bartenderskole (Verdens største Bartenderskole) findes også i København – se mere på bartenderskolen.dk – de har bl.a verdens nr 3 som en del af deres undervisere….

  4. Peter. Verdens nr 3 hvad?? mekanikker?

    der findes masser af dicipliner inden for bartendere så du kan ikke bare sige verdens nr. 3!!!

    snakker vi Cocktailbartender, flairbartender eller hvad er det lige?

    derudover kan jeg med stor tilfredshed anbefale bouncing olive. kan findes på:

    De står for noget af bedste danmark kan levere både hvad kommer til flair og cocktails.

    Mvh Jens

  5. Ang. bartenderuddannelse

    Jeg startede selv som elev hos EBS, på deres skole i Stockholm, hvor mine undervisere var Palle Rosén, udd. chef hos EBS Sverige, Johannes Kinch, nr. 3 ved VM i flair, og Dominic Egli, udd. ansvarlig hos EBS i Kina. Hvis ikke det er fagligt kompetente undervisere, jaa… Need I say more?

    Jeg er personlig lige kommet hjem fra et 5 mdr. langt ophold som instruktør hos Den Europæiske Bartenderskole, også kaldet EBS.
    Her har jeg undervist ca. 220 unge mennesker i både Danmark, Grækenland og Spanien.

    Fælles for de fantastiske personligheder jeg har haft fornøjelsen af at undervise, er at de alle er blevet yderst positivt overrasket over niveauet hos EBS.
    Jeg har fået enormt mange positive og rørende tilbagemeldinger fra mine tidlige elever. Så det må vel være en godkendelse i sig selv.
    Check bartenderskolen.dk for mere info, eller Facebook, og søg på Bartenderskolen

    Håber det var brugbart.

    Mads

  6. Mads jeg vil bestemt ikke nedgøre EBS eller Utopia eller andre af for den sags skyld, og synes det er super med flere skoler i Danmark til at højdne niveauet på danske bartendere.

    Men jeg synes der er en tendens til at disse barskoler uden for landets grænser bliver mere end form for ungrejs med en bartender som guide frem for en egentlig skole.

    jeg ved udemærket at det skal være sjovt og at det er et ferie sted samtid, men mener ikke at de 3 uger folk betaler op til 10-12 tusinde for kan sammenlignes på nogen måde med intensiv træning herhjemme.

    jeg er selv barchef og har haft 2 bartendere fra EBS under mig. (den ene arbejder stadig hos mig) og naturligvis er de langt bedre bag baren end helt nye folk. men ikke et niveau jeg vil påstå retfærdiggør den høje pris.

    både når det kommer til opførsel bag baren, teknikker, drinksopskrifter eller flair vil jeg påstå at jeg kan lærer helt nye bartendere op til samme niveau på 4-5 vagter.

  7. Jens, det opfatter jeg det bestemt heller ikke som,

    Er meget uenig i den tendens du ser, for man kan langt fra sammenligne Den Europæiske Bartenderskole med den form for ungrejs som du antyder. Vi gør det klart for vores elever at vi forventer det yderste fra deres side i skoletiden, især fordi, som du siger, betaler man et vidst beløb for at deltage, og vi vil under ingen omstændigheder sende elever hjem uden et certifikat i hånden, medmindre de ikke lever op til vores høje standard.

    Det vores elever laver i deres fritid, står for egen regning. Og med al respekt, når man er færdiguddannet hos EBS, er man ikke en færdigudd. bartender, men man har skam de bedste værktøjer til at blive det, og det er dem de skal ud og bruge.
    Vi kan ikke sidde og øve/lave lektier med dem, men kun presse på for at det bliver gjort, så de bliver så gode som overhovedet muligt.

    Vi giver vores elever de bedste forudsætninger for at komme hjem, og udvikle deres evner. Men der er ingen mennesker der bliver DK’s bedste bartendere ved at bruge 3 uger på en skole. Det kræver hårdt arbejde, og erfaring bag baren.

  8. Det er úvidende at udtrykke at barskolerne udenfor landets grænser ligger op til UngRejs med en bartender guide, i stedet for en seriøs uddannelse. EBS har det bedste, bredeste og hårdeste bartender-program i Europa, som er tilgængeligt på den tid eleverne bliver undervist i det.
    Der finder masser af andre gode skoler og kurser´, men det skal lige nævnes at på baggrund af at EBS’ skoler ligger i udlandet gør det bestemt ikke kurserne og uddannelserne mindre seriøse eller mindre værd, tvært imod.

    Og med hensyn til oplæring af personale; en bartender helt fra scratch kan du godt lære op så vedkommende kan begå sig netop i din bar på et relativt lavt niveau, men du kan aldrig give vedkommende den alsidighed og mulighed for at arbejde som bartender i alle aspekter som en intens uddannelse på 3-4 uger kan.

    Mvh
    Henrik

    • Hej Rie

      jeg tror det bedste vil være, hvis du kontakter din lokale tjeneruddannelse, fx teknisk skole eller Hotel- og Restaurantskolen, og spørger dem.

      Jeg har dog fundet denne uddannelsesbeskrivelse, hvor “bartender” nævnes som en mulighed. Heri ligger blandt andet mixologi og ingrediensernes oprindelse.

      Du kan også vente, og se om der kommer flere kommentarer hertil 🙂

  9. Jeg mener absolut at EBS er det bedste sted at starte sin uddannelse som bartender. Det er dem jeg har fået det mest seriøse og erfaringsmæssig bedste indsigt i at blive bartender.

    Jeg som elev fornemmer ikke at sådan et skole der er så velrespekteret som EBS, fortjener at blive sammenlignet med Ungrejs.

    Det er ikke ferie – det er en seriøs uddannelse.

    Jeg skal selv afsted her d 9 juli 2011 med start d 11 juli. Og jeg har ingen intentioner om bare at feste og holde ferie, nej tværtimod så vil jeg sku det her, og jeg agter at lære så meget som muligt.

Leave a Reply