Skotsk whisky

Date:

Share post:

Når man fremstiller whisky, starter man altid med at lave malt whisky – også selvom man ønsker en blended whisky som slutresultat. Malt whisky er lavet på 100 % byg.

Fremstillingen kan groft opdeles i fire trin:

  1. maltning
  2. mæskning
  3. fermentering
  4. destillering.

Under fremstillingen vædes bygkornene, og lægges på et maltegulv indtil de spirer og bliver til green malt. Spiringen stoppes i opvarmningsovne kaldes kilns, hvor malten kommer i kontakt med røgen. Herefter males malten til mel og blandes med varmt vand i et stort mæskningskar – blandingen kaldes maltafkog. Man tilsætter nu gær med det formål, at gæren omdannes til alkohol.

Efter et par dage har man en slags ”øl”, som man overfører til en potdestillator, hvor man destillerer whiskyen for at fjerne gærrester og urenheder, mens man dernæst overfører den til en sprit destill destillator, hvor man igen destillerer og opnår en alkoholprocent på ca. 30-40 %.

I dag er det kun en tiendedel af malt whiskyen, der bliver anvendt som malt whisky, resten bliver brugt til blended whisky, som pr. skotsk definition er en blanding af grain og malt whisky.
Grain whisky er normalt fremstillet på majs eller hvede og er typisk smagsneutral. Ved blanding får man altså en mildere whisky, som i dag er populær. En tommelfingerregel er, at jo mere malt whisky en blended whisky indeholder, jo finere er whiskyen, typisk er blandingsforholdet 4:6.

I Skotland inddeler man ligeledes landet i 6 whiskyregioner – Lowland, Highland, Campbeltown, Speyside, Islay og Orkneyøerne (med undtagelse af Islay). Hver af disse regioner har sin specielle og generelle karakteristika, og forskellen er stor mellem regionerne!

Kapitler

Previous article
Next article
spot_img

Related articles

MONIN vinder “Best European Food & Beverage Supplier 2025” – en markant sejr for kaffe- og cocktailscenen

MONIN er blevet kåret som “Best European Food & Beverage Supplier 2025” ved European Coffee Symposium i Berlin. En markant anerkendelse af brandets rolle i kaffe-, cocktail- og hospitalitybranchen – og et stærkt signal til professionelle over hele Europa.

Ny EU-dom: Alkoholfri drikke må ikke kaldes “gin” – heller ikke som ‘non-alcoholic gin’

EU-dommen slår fast: Hvis en drik ikke indeholder alkohol, må den ikke markedsføres eller kaldes “gin” — heller ikke som “non-alcoholic gin” eller lignende. Det betyder, at alkoholfri “gin-alternativer” bliver nødt til at droppe navnet gin og finde et alternativt navn, selv om flasken klart angiver, at drikken er uden alkohol. Beslutningen kommer efter en klage mod en producent, der markedsførte en drik som ”Virgin Gin Alkoholfr

Mount Gay lancerer ny Silver – et frisk pust til hvid rom

Den klassiske romproducent Mount Gay relancerer sin premium-white rum som Mount Gay Silver — en rom der kombinerer traditionelt pot-still destillat med avanceret filtrering og fadlagring for at skabe en mere kompleks hvid rom end typisk. Silver bringer ny energi til bartendere og rumentusiaster med frisk, aromatisk profil og stor fleksibilitet i cocktails.

Marie Brizard Wine & Spirits har købt en majoritetsandel i Interbrands Denmark

Den franske koncern Marie Brizard Wine & Spirits har opkøbt en majoritetsandel af Interbrands Denmark, en af landets mest erfarne distributører. Opkøbet kan få mærkbare konsekvenser for barer, restauranter og detailhandlen, da MBWS’ brands – som Marie Brizard-likører, sirupper og Sobieski Vodka – kan få øget synlighed og aktivitet på det danske marked. Interbrands får samtidig stærkere international opbakning, hvilket kan åbne for nye lanceringer, større markedsføring og et mere fokuseret brandsetup.