Bartenderens oversigt over væskemål

Af

vaeske-maal-for-bartendere Foto: d. sharon pruitt / flickr

Uanset om du er professionel bartender, eller om din mixologi-interesse mere er en hobby, så vil du på et eller andet tidspunkt have behov for at skele til opskrifter, hvor målene ikke er danske.

Du har sikkert allerede fundet drinksopskrifter fra andre bartendere, hvor målene angives i fluid ounces (oz. eller fl.oz) – de er heldigvis til at overskue – men har du været rigtig uheldig, så er du måske faldet over en drinkopskrift, hvor en given ingrediens stod angivet som 1 split. Og hvad hulen betyder det?!?

Spring direkte til omregningstabellen »

Imperial Units vs. det metriske system (Standard Units)

I ældre tider var verdens lande ikke enige om, hvordan mål skulle angives. Briterne indførte Imperial Units (eller British Imperial) i de lande, de besad (og det var mange i starten og midten af 1800-tallet!), men efterhånden som det metriske system (det vi benytter Danmark med ml, kg, liter og kilometer) vandt indpas, og fordi det bare generelt er nemmere at regne med, så har de fleste af verdens lande efterhånden indført det metriske system.

Desværre for os danskere er det ikke alle steder og brancher, hvor det metriske system har vundet indpas, og som bartendere må vi blot erkende, at vi er meget hårdt ramt, når det kommer til drinksopskrifter (en anden hårdt ramt branche er sejlere, der stadig taler om knob og sømil).

Da vi jo ikke har lært Imperial Units at kende fra grundskolen, så er det derfor ofte nødvendigt med en form for omregningstabel, der kan hjælpe os bartendere med trylle engelske/amerikanske drinksopskrifter om til brugbare opskrifter i danske barer.

Og skemaet, det får du her:

Skema til omregning af væskemål

Standardmål i baren
Mål Metrisk værdi Britisk Standard-værdi
1 dash 0.9 ml 1/32 oz.
1 teaspoon 3.7 ml 1/8 oz.
1 tablespoon 11.1 ml 3/8 oz.
1 pony 29.5 ml 1 oz.
1 jigger 44.5 ml 1-1/2 oz.
1 miniature (nip) 59.2 ml 2 oz.
1 wine glass 119.0 ml 4 oz.
1 split 177.0 ml 6 oz.
1 half pint 257.0 ml 8 oz.
1 tenth 378.88 ml 12.8 oz.
1 “pint”(1/2 bottle wine) 375.2 ml 12 oz.
1 pint (actual) 472.0 ml 16 oz.

Om forfatteren: Michael Kjeldsen

Michael har arbejdet som bartender flere steder i Århus' natteliv i mere end 6 år. I dag arbejder han ikke længere som bartender (han bor ikke engang i Århus længere), men bruger istedet tiden som blandt andet skribent og idéudvikler i København. Michael skriver om alt med himmel og jord, der har bare den mindste relation til bartendermiljøet.

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

Det er desværre ikke muligt at kommentere denne artikel.

Reklame

  • Lej bartender

    lej bartender!