Vælg det rigtige målebæger

Ligesom det er vigtigt at finde den rigtige cocktail shaker, der passer til dine egne ønsker og behov, så gælder det samme for dit valg af målebæger. (I det hele taget er det en god idé, at bruge lidt tid på at finde dine yndlingsværktøjer, lidt ligesom en kok der bruger lang tid på at vælge sine knive).

Det klassiske: vippemål

vippemaalDen klassiske variant af et målebæger ligner i bund og grund en god, gammeldags måleske (bare lidt større) og kaldes ofte “vippemål”. Du har sikkert set dem fra fx Stelton, i en lækker, minimalistisk udgave, men mindre kan heldigvis også gøre det. Du kan finde rigtig mange gode og billige målebægre på nettet (fx dette)

Fordelen ved vippemålet er, at du kan lægge det over glasset, og så hælde din spiritus op i ro og mag. Det er nemt at dosere, og er du lidt fiks på fingrene, så er det lige så hurtigt som de andre muligheder.

Det trendy: “Jigger”

jiggerJigger’en er ikke en ny og moderne opfindelse, men den anses dog alligevel lidt for at være den frække, nye dreng i klassen. Jiggeren har den fordel frem for vippemålet, at den (i hvert fald oftest) består af to størrelser målebægre, typisk 2 cl og 4 cl i Danmark.

En jigger fåes både med og uden håndtag. Den med håndtag minder meget om vippemålet, mens den uden håndtag minder om to målebægre klistret sammen bund-mod-bund. Desuden er en jigger uden håndtag meget nem at betjene, den placeres bare mellem pege- og langefinger hæld og vip.

Du kan finde en flot og funktionel jigger her.

Sådan betjenes en jigger

Den “blærede”: Free pour

free-pourFree pour er alle bartenderes våde drøm, og det handler om at du slet ikke benytter måleudstyr når du hælder alkohol op. Yes, det er faktisk superfedt, hvis du har trænet så meget, at du kan hælde præcist op (sørg for at bruge en ordentlig skænkeprop, så er det nemmere).

Men jeg satte bevidst gåseøjne omkring “blærede” for desværre er det sådan, at rigtig mange bartendere ikke kan hælde rigtigt op, simpelthen fordi de ikke har styr på, hvor meget alkohol der kommer ud af flasken. Det kræver skarp træning af blive rigtig god til free pour, og derfor bør du først gøre det, når du kan hælde gentagne shots op med den rette mængde.

Tip: en god skænkeprop hælder 1 cl. op i sekundet – men de fåes med forskellige hastigheder, så test dig frem til, hvad der bedst passer dig.

Hvis du virkelig gerne vil øve dig på free pour, så start med en spiritusflaske med vand, en skænkeprop, et målebæger eller en jigger, samt masser af tålmodighed. Du kan sagtens bliv god, men det kræver træning – det er nemlig ikke fedt, at servere drinks til kunderne der smager ad pommerns til, fordi du ikke kunne ramme rigtigt…

Opsummering: Hvilket målebæger anbefaler jeg?

Jeg skal jo komme med en anbefaling, men det er faktisk lidt svært, da jeg bruger – og har altid brugt – en god blanding af det hele. Jeg tror dog trods alt, at jeg hælder til jiggeren, da den har to målebægre i ét værktøj. Med eller uden håndtag er lidt nemmere, for har sgu altid syntes at den med håndtaget ser lidt underlig ud…!

Jeg vil anbefale dig, at du prøver begge typer målebæger, og finder din favorit. Det er jo trods alt dig, der skal arbejde med barudstyret til dagligt.

Be the first to comment

Leave a Reply