10 tommelfingerregler for bartendere

Af

pour-drinks

Det er altid rart med tommelfingerregler når der er høj bølgegang i baren, men også i hverdagen kan de vise sig at være rare at kunne.

Jeg har derfor sammensat en lille liste med diverse tommelfingerregler og finurligheder, som jeg selv – i større eller mindre grad – gør brug af, både når jeg arbejder, og som privatperson:

Tommelfingerregler

 1. Jo flere bobler der er i din fadøl, jo mere skidt sad der på indersiden af glasset, inden øllen blev skænket. Kulsyren finder hen til ujævnheder på glassets sider, og hvis der sidder skidt, samles der ekstra mange bobler omkring dette.
 2. En øls idealtemperatur kan bestemmes således: Tag øllens alkoholprocent, og læg 3 grader til, så har du den ideelle serveringstemperatur for den pågældende øl.
 3. De fleste kvalitetshældetude af free-pour-typen hælder med 1 cl. i sekundet. “1 kasse øl, 2 kasser øl, 3 kasser øl…”
 4. Træn ovenstående!
 5. Jo koldere spiritus er, jo nemmere er det at lægge lag på lag.
 6. Fyld altid glasset helt op med is, hvis du laver long drinks. De fleste kunder tror du gør det for at snyde dem, men faktisk gør du dem en bjørnetjeneste ved at tilføje mindre is. Det gør du, fordi drinken hurtigere bliver varm, og dette medfører at isen smelter hurtigere, hvilket fortynder drinken. Mere is = koldere drink.
 7. Lær hele drinkskortet, samt 2-4 ekstra drinks. Der er altid kunder, der vil have noget, der ikke står på drinkskortet.
 8. Træn ovenstående!
 9. Træn ikke flair i åbningstiden. Træn derhjemme, og brug det du har lært. Men træn ikke i åbningstiden!
 10. Drinks og cocktails bliver ikke nødvendigvis bedre af at der kommer mere alkohol i, end hvad opskriften foreskriver. Mange, især de mere avancerede af slagsen, er perfektioneret over lang tid, så kunden opnår den optimale smagsoplevelse, og det er ikke dit job at ødelægge den. Med mindre selvfølgelig kunden beder om det, men så er det jo ikke dit problem længere. Se derfor pkt. 4.

Har du en god tommelfingerregel, du synes passer på listen? Lad os høre i kommentarerne 🙂

Om forfatteren: Michael Kjeldsen

Michael har arbejdet som bartender flere steder i Århus' natteliv i mere end 6 år. I dag arbejder han ikke længere som bartender (han bor ikke engang i Århus længere), men bruger istedet tiden som blandt andet skribent og idéudvikler i København. Michael skriver om alt med himmel og jord, der har bare den mindste relation til bartendermiljøet.

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

3 Responses to “10 tommelfingerregler for bartendere”

 1. Tue Herlevsen on marts 1st, 2010 22:13

  Én af de nok vigtigste tips er vel at man skal huske at smile 🙂

 2. Michael Kjeldsen on marts 1st, 2010 23:51

  Hehe, ja, det er der nok noget om 🙂

 3. Henrik on marts 6th, 2010 06:54

  Så simpelt og så vigtigt…

 • Om Bartendermagasinet™

  Insider-information fra bartenderlivet - fortalt fra første parket. Tips, tricks, debat og diskussion om bartenderfaget. Læs mere...

Reklame

 • Lej bartender

  lej bartender!