Vin til julemaden

Vin til julemaden

Lad anden rappe og grisen danse

Julen nærmer sig med hastige skridt og allerede nu ved de fleste, hvad de skal have at spise.
Men vinen skænker mange først en tanke i 11. time og det er en skam, når man har brugt så mange timer på festmaden. Her kommer nogle anbefalinger som vil få anden til at rappe og grisen til at danse.

Til den traditionelle juleand m/brun sauce, brunede kartofler og surt/sødt

En fed spise, der bør ledsages af en kraftig rødvin med en alkoholprocent på 14 % eller over. Samtidig skal det være en rødvin med let sødme og tilpas syre for at give juleanden modspil.

  • En californisk rødvin på druen Zinfandel
    En tæt og kraftig vin, som smager fortrinlig til juleanden. Kvalitetsmæssigt når du langt for 60,- kr. og opefter pr. flaske.
  • En australsk rødvin på druen Grenache
    Australsk Grenache vine fra gamle stokke er helt eminente! En god flaske fås fra 125,- kr. og opefter.
  • En italiensk Amarone della Valpolicella1
    Som minimum skal der stå ”Amarone della Valpolicella” på etiketten.
    En god Amarone della Valpolicella vin ligger prismæssigt på 275,- kr. og opefter.
  • En italiensk Ripasso della Valpolicella
    Super godt alternativ, hvis man synes, at en Amarone til 275 kr. er lige i overkanten.
    Der skal stå ”Ripasso della Valpolicella” på flasken og I får et godt glas for 65 kr. og opefter pr. flaske.

Se også: Stor vinguide 

Til kamstegen m/brun sauce, brunede kartofler og surt/sødt

En fed spise, der bør ledsages af en rødvin med en alkoholprocent på 13,5 % eller over.
Samtidig skal det være en rødvin med let sødme og tilpas syre for at give kamstegen modspil.

  • En australsk Shiraz
    En god flaske fås fra 60,- kr. og opefter.
  • En italiensk Barbera d”Asti Superiore
    En god flaske fås for 60,- kr. og opefter.
  • En italiensk Ripasso della Valpolicella
    En god flaske fås fra 65,- kr. og opefter.
  • En hvidvin fra Alsace. Prøv f.eks. en Riesling eller en Pinot Blanc
    En hvidvin får maden til at virke mindre tung og frisker dejligt op.
    En god Riesling eller Pinot Blanc fra Alsace området fås fra 75,- kr. og opefter.

1Markedet er efterhånden oversvømmet med billige ”Amarone” vine. Den verdensomspændende konkurrence har gjort, at italienerne desværre er gået på kompromis med kvaliteten på Amarone. Det betyder, at meget af den Amarone, man i dag ser i supermarkeder, dels ikke kommer fra Valpolicella, dels er fremstillet på almindelige druer og dels ikke har fulgt tørringsprocessen. Et nødvendigt kompromis, hvis man skal kunne sælge en ”Amarone” til under 100 kroner. Derfor gør du dig selv en bjørnetjeneste ved at gribe til en ”Amarone” til 89,- kr. Så er det sagt.

Leveret af tjenerudlejningens vinguide.

Be the first to comment

Leave a Reply