Mojito (verdens bedste opskrift)

Af

mojito-drink

Den klassiske mojito er kendt over hele verden, og specielt her i Danmark har den fået en gevaldig optur de seneste år. Det er en fantastisk cocktail specielt i sommermånederne, og det er heller ikke tilfældigt, at den kommer fra “de varme lande”.

Denne mojito er af Bartendermagasinets læsere blevet udnævnt til Årets Sommerdrink 4 år i træk (2009-12). Mojito var desuden også forfatteren Ernest Hemingways favoritdrink, og den fås i et utal af varianter.

Ingredienser

  • 6 cl lys rom
  • 4-6 limebåde
  • 1-2 tsk rørsukker
  • 4-6 mynteblade
  • Lidt danskvand

Fremgangsmåde

  1. Mynteblade, limebåde og sukker muddles i et collinsglas.
  2. Fyld glasset op med knust is, og tilsæt rom.
  3. Rør rundt og hæld lidt danskvand på toppen.
  4. Servér.
  5. Find flere mojito varianter her.

Den opskrift jeg kommer med her, er ikke 100% identisk med IBA’s officielle mojitoopskrift.

Videovejledning

Mojito kit

Hvilken rom skal du bruge?

Det korte svar er: en ordentlig rom. Det lidt længere svar er, at du skal bruge den rom, du foretrækker, og derfor vil jeg helt klart foreslå dig, at du prøver dig frem med forskellige romtyper. Gør dog dig selv den tjeneste, at holde dig væk fra de billigste, der ofte smager sprittet og skarpt.

Den klassiske mojito-opskrift blev, så vidt jeg har kunne researche mig frem til, lavet med en lys rom. Lyse romtyper er normalt mildere og mere afdæmpede i smagen end mørk rom, der til gengæld ofte er blødere og med mere komplekse smagsnoter.

Personligt foretrækker jeg en god, lagret rom med minimum 5 – gerne 7 eller derover – år på bagen. Havana Club 7 años eller en Mount Gay er glimrende rom-typer til en ordentlig mojito. Disse romme er lidt dyrere end Bacardi og andre billige diskotek-romme, men til gengæld får du en meget bedre smagsoplevelse.

Leg med din mojito!

Du skal ikke være bange for at prøve en masse ting af med din mojito. Den klassiske smagsvariant (den, du finder her ovenfor) er modnet med tiden, og serverer du den, rammer du ikke forkert.

Men der findes et hav af muligheder for at lege med mojito’en, og du skal ikke være bange for at prøve dem af, for at finde lige præcis din yndlingsmojito.

Prøv fx at:

  • skifte danskvand ud med champagne, lemonade eller forskellige frugt-sodavand.
  • skifte lime-skiverne ud med frisk frugt og bær (fx solbær eller hindbær), syltet ingefær eller skrællet lakridsrod.
  • skifte sukkeret ud med forskellige sirupper (Monin har et kæmpe udvalg)

Du vil selvfølgelig opleve, at ikke alle kombinationer er lige gode, men lad det ikke afholde dig fra at prøve noget nyt.

Vil du inspireres til, hvordan du kan variere dine egne mojito’s, kan du finde en lang spændende og lækre række mojito-opskrifter her.

Læg gerne din favorit mojitoopskrift som en kommentar, så andre også kan får glæde af den – Kun fantasien sætter grænser :-)

Om forfatteren: Michael Kjeldsen

Michael har arbejdet som bartender flere steder i Århus' natteliv i mere end 6 år. I dag arbejder han ikke længere som bartender (han bor ikke engang i Århus længere), men bruger istedet tiden som blandt andet skribent og idéudvikler i København. Michael skriver om alt med himmel og jord, der har bare den mindste relation til bartendermiljøet.

billede af brev

UPDATE: Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du med fordel tilmelde dig vores mailingliste, hvor du får en email, hver gang der er nyt indhold herinde.
Du kan også finde vores RSS-feed her.

Begge dele er 100% gratis (og super nemme) at bruge.

Din email-adresse:

Flere artikler

Kommentarer & debat

26 Responses to “Mojito (verdens bedste opskrift)”

  1. Randi on november 8th, 2007 13:52

    Hvis ikke man kan finde på andet, kan man altid diskutere opskriften på Mojito til en fest. Der er som regel ligeså mange meninger som gæster! Jeg er enig i din, bortset fra at jeg bruger mørk rom.
    Mmmm…Mojito – får kraftig lyst til en nu :-)

  2. Michael Kjeldsen on november 9th, 2007 14:58

    Absolut – og det er jo det, der gør den så dejlig alsidig :-)

    Var til fest igår, hvor bartenderen nægtede at lave den anderledes end den opskrift, han havde lært. Hvad er nu det for en holdning? Bare fordi DIN chef synes den opskrift er verdens bedste, betyder det jo ikke, at jeg gør… gjorde ikke et stort nummer ud af det – bestilte den alligevel :-)

  3. Alliance med fjenden | Bartendermagasinet on februar 14th, 2008 10:04

    [...] Se her, hvordan du laver en god mojito 14.02.2008 kl. 09:55 | Sektion: Historier [...]

  4. Morten on februar 14th, 2008 18:13

    Jeg laver den gerne sådan:
    Put lime, mynteblade, rørsukker og en lille smule flydende sukker. Mos det godt sammen. Put 4 cl. lys rom og knust is i. Shak det godt, hvorefter man hælder det over i et glas og topper med dansk vand eller sprite.

  5. Cosmopolitan | Bartendermagasinet on august 10th, 2008 22:08

    [...] mojito’en er blevet vældig populær, har også cocktailen Cosmopolitan fundet vej til flere og flere [...]

  6. Isabel on februar 20th, 2009 16:20

    Tyndskåret syltet Ingefær istedet for lime kan ánbefales. Det er corny , men exclusivt og anderledes . ! :)

  7. Michael B on februar 28th, 2009 19:14

    Faktisk har en Ginger Mojito længe været en af undertegnedes favoritter ;-)

    http://mojitos.dk/ginger-mojito/

  8. Peter on maj 13th, 2009 14:38

    Prøv også med:

    1 stort kaffeglas
    4 cl. lys rom
    Masser af mynteblade 5 – 8 stk.
    1 – 1½ limefrugt skåret i både
    1 tsk. rørsukker
    Fyld op med Champagne
    Isterninger

    Den er helt fantastisk :-)

  9. Michael Kjeldsen on maj 13th, 2009 14:41

    @Peter
    … også kendt som “French mojito” – og ja, den er nammenam! :-)

  10. Ragnhild on august 27th, 2009 02:51

    Det er også lækkert (og ifølge min latinske mand typisk kubansk) at tilsætte nogle få dråber Angostura. Det gælder for øvrigt også for Cuba Libre. Prøv det!

  11. Michael Kjeldsen on august 27th, 2009 09:04

    Hej Ragnhild,

    jeg har aldrig hørt om, at man skal tilsætte Angustora i en mojito, men jeg er frisk på at give det en chance, næste gang jeg har mulighed for det :-)

    Er der andre, der har erfaring med Angustora i mojitos?

  12. Jakob Nielsen on september 15th, 2009 16:29

    Jeg vil helt klart anbefale at muddle rørsukker og lime, for derefter at “bruce” myntebladene. At bruce er at puffe til bladene ligeså stille – med resultatet: ingen små stykker af mynteblade ligger og rodder rundt :)
    Et lille tip (nok mest til cocktail-baren: hvis man lige “nuldrer” myntebladene mellem fingrene inden man putter dem i glasset, så åbner porene sig i bladene = verdens bedste mojito!

  13. Regin on oktober 27th, 2009 14:35

    Jeg synes mange gange at bartendere kan komme for meget lime og mynte i.
    Min yndlings mojito:
    3/4 lime
    4-5 mynteblade (“nulres” før brug)
    Is
    Dette skal blændes godt, sammen med rørsukker.
    Hæld det derefter i et longglas, sammen med brun rom(Captain Morgan, eller hvilken som helst rom) og sprite eller danskvand.
    Meget fin farve, lækker smag og du får al limen og mynten i et lag øverst oppe i glasset.
    Stik et sugerør ned i og voila kunderne får ingen bladrester eller lign. op sammen med den himmelske drink.

  14. Carr on november 5th, 2009 20:28

    Du bruger Captain morgan?

    Har aldrig brugt en spiced rom til mojito, og kan forestille mig den bliver noget vammel, med sød rom OG sukker…

  15. Simon on april 1st, 2010 13:17

    Wow – Captain Morgan, er den fadæse ikke snart overstået?
    Ginger Mojito – interessant, selvom jeg mest er til French Mojito, gerne med Moët :D. Og ja, en god nuldring af myntebladende giver et fantastik resultat. Og hvis man ikke er så meget til blade i munden og limeskiver i glasset er der ikke andet for, end shake’n’strain.

  16. Henrik on maj 13th, 2010 18:56

    Alt andet lige er en Captain Morgan vel bare en rimelig standard mørk rom. Jeg går ud fra at Regin ville have skrevet Morgan Spice hvis han mente en spiced rom. Eller hva?

  17. Smedegaard on maj 25th, 2010 20:00

    Er Mojito årets sommerdrink igen i år, eller er der noget andet “in” anno 2010 :D ??

  18. Michael Kjeldsen on maj 25th, 2010 22:42

    Det, du spørger om, er, om vi laver en afstemning igen i år? ;-)

  19. Smedegaard on maj 26th, 2010 09:42

    Det kender jeg ikke noget til :)Jeg kunne bare godt tænke mig at høre, hvad der er in :D

    Men en afstemning kunne da være meget sjov!! :D

  20. Michael Kjeldsen on august 16th, 2010 11:18

    Det ser ud til, at årets cocktail bliver mojito igen i år… Stem på din favorit, og se resultatet oppe i højre hjørne :-)

  21. Jesper Hansen on februar 5th, 2011 00:31

    Hey dér superfed side – vi sidder en flok nu, der er igang med at prøve jeres mojito opskrift!

    Skål!

  22. Rikke on august 12th, 2011 00:07

    Undskyld, jeg spørger dumt.. men hvad betyder muddle? og hvordan undgår man bladene ligger og flyder som stykker?

    Glæder mig meget til at lave opskriften som velkomstdrinks til opvarmerne til min fest imorgen! (:

    - Rikke

  23. Michael Kjeldsen on august 12th, 2011 11:18

    Hej Rikke,

    at “muddle” er det samme som at “mose”. Altså mose ingredienserne i glasset, typisk med en træ- eller plastik-moser/-muddler.

    I forhold til at undgå, at bladene går i stykker, kan du “trykke” eller “stampe” bladene, istedet for at mose dem rundt og smadre dem helt.

    Håber det hjælper dig :-)

  24. På vej i byen | Eyeland on maj 31st, 2012 14:46

    [...] hun svar tilbage. Det var helt i orden med dem, de sad på deres stamcafé og fik sig en mojito. Hun skulle bare tage det stille og [...]

  25. Rasmus Busk on september 3rd, 2012 20:31

    Hvis du vil have den bedste mojito, skal du bruge den bedste rom: Ron Zacapa!

  26. Michael Kjeldsen on oktober 15th, 2012 20:01

    Hej Rasmus,

    jeg er ikke helt sikker på, at jeg personligt ville bruge en Ron Zacapa til at blande i en drink, da jeg synes det er synd for den gode rom ;-)

    Men jeg forstår, hvor du vil hen ad!

  • Om Bartendermagasinet™

    Insider-information fra bartenderlivet - fortalt fra første parket. Tips, tricks, debat og diskussion om bartenderfaget. Læs mere...

Reklame

  • Lej bartender

    lej bartender!