Icewine – En lækkerbisken for den søde tand

Date:

Share post:

Icewine er betegnelsen for vin af druer, der har fået lov at fryse til is på vinstokken, og benyttes især som dessertvin. Icewine ses især i Tyskland og Østrig, men er også en kostbar specialitet i Canada samt som “Vin de Glace” i Alsace. Den første icewine blev faktisk til ved et tilfælde i Tyskland i 1800-tallet, hvor pludselig frost tvang vinbønder til at høste før tid.

Fremstillingsprocessen for icewine

Ved fremstillingen af icewine lader man druerne blive på vinrankerne frem til vintermånederne, hvor frosten sørger for at “udtørre” druerne og dermed højne koncentrationen af både sukker og smagskomponenter. Når temperaturen falder under -7° C, høster man og presser druerne.

Denne ædle druesaft får herefter lov til at koldgære og modne langsomt, hvilket er med til at give den karakteristiske smag. Gæringsprocessen standses, når aromaerne fra denne proces er fuldt udviklede og restsukkerindholdet er på 15-20 %.

Vinen har ingen “ædel råddenskab” (Botrytis eller på tysk Edelfäule), men er med sit høje syreindhold både behagelig at nyde ung og samtidig har den næsten uendelig holdbarhed.

Fakta om icewine

  • I farven er icewine fed, gylden med tropiske aromaer af papaya, mango og abrikos – en silkeblød, koncentreret og intens aromatisk dessertvin.
  • Prisen for en god icewine spænder fra ca. 140 kr. og opefter for 250 ml. – men er hver en krone værd.
  • En gudedrik til desserter (dog ikke for søde) samt til frisk frugt, paté og oste.
  • Nydes af små glas og ved en temperatur på ca. 12 grader.
spot_img

Related articles

Jobnyt: Lars Anton Sand Christensen skifter til Bardjus

Lars Anton Sand Christensen tiltræder i januar som Country Manager hos Bardjus og skifter fra Original Tender efter flere år i bar- og brandbranchen.

MONIN vinder “Best European Food & Beverage Supplier 2025” – en markant sejr for kaffe- og cocktailscenen

MONIN er blevet kåret som “Best European Food & Beverage Supplier 2025” ved European Coffee Symposium i Berlin. En markant anerkendelse af brandets rolle i kaffe-, cocktail- og hospitalitybranchen – og et stærkt signal til professionelle over hele Europa.

Ny EU-dom: Alkoholfri drikke må ikke kaldes “gin” – heller ikke som ‘non-alcoholic gin’

EU-dommen slår fast: Hvis en drik ikke indeholder alkohol, må den ikke markedsføres eller kaldes “gin” — heller ikke som “non-alcoholic gin” eller lignende. Det betyder, at alkoholfri “gin-alternativer” bliver nødt til at droppe navnet gin og finde et alternativt navn, selv om flasken klart angiver, at drikken er uden alkohol. Beslutningen kommer efter en klage mod en producent, der markedsførte en drik som ”Virgin Gin Alkoholfr

Mount Gay lancerer ny Silver – et frisk pust til hvid rom

Den klassiske romproducent Mount Gay relancerer sin premium-white rum som Mount Gay Silver — en rom der kombinerer traditionelt pot-still destillat med avanceret filtrering og fadlagring for at skabe en mere kompleks hvid rom end typisk. Silver bringer ny energi til bartendere og rumentusiaster med frisk, aromatisk profil og stor fleksibilitet i cocktails.