Årets Julefrokost snaps

Aquavit betyder ”livets vand” og har rødder helt tilbage til antikken, hvor man lærte at destillere. Denne kunst blev dog først kendt i Norden i 1400-tallet, hvor datidens apotekere og klostre fremstillede brændevin og brugte det som lægemiddel. Spoler man længere frem i O.P. Anderson Klar Krydret – Kopihistorien ved man, at danske arbejdere i 1800-tallet kunne nyde op til en hel flaske snaps i løbet af en arbejdsdag. I dag indtages snaps i mere moderate mængder og forbindes især med julens gastronomiske traditioner. Ingen sild og rejemad uden en god snaps. Fra vores svenske naboer O.P. Anderson kan sildemaden komplimenteres af både en Original og en Klar Krydret variant af økologisk aquavit.

Se også: Prøv et cocktailkursus

Brændevin, snaps, aquavit – kært barn har mange navne. Aquavit stammer oprindeligt fra latin og betyder ”livets vand”. Destilleringsmetoden stammer sandsynligvis helt tilbage fra antikken, men metoden blev først kendt i Nordeuropa i 1400 -tallet. Da man dengang lærte at destillere brændevinen, mente man, at den havde adskillige helbredende effekter. Derfor var datidens klostre og apotekere involveret i fremstillingen af brændevinen og brugte den som naturlægemiddel.

Se også: Økologisk snaps

Forestillingen om snapsens helbredende effekter holdt i mange år (og gør det til dels stadig i dag). Men omkring 1600-tallet begyndte man også at indtage snaps som et nydelsesmiddel. For 100 år siden var det faktisk ikke usædvanligt, at de danske arbejdere drak en flaske snaps i løbet af en arbejdsdag. Den var nemlig billig og lettilgængelig.

I dag indtages snaps i mere moderate mængder, og forbindes især med julens måltider. En af danskernes foretrukne traditioner omkring julebordet er netop silden eller rejemaden – og her er en god aquavit ikke til at komme udenom, hvis juletraditionerne skal holdes i hævd.

Læs mere: Juletiden nærmer sig = Aquavit skal der til

Omhu og kvalitet i højsæde
Fra vores svenske naboer kan sildemaden komplimenteres af både en Original og en Klar Krydret variant af økologisk aquavit fra O.P. Anderson. O.P. Anderson Original har siden 1891 været velkendt for sin hemmelige og runde krydderblanding med noter af kommen, anis og fennikel. Efter at have tronet i mere end hundrede år kom den nye Klar Krydret variant af O.P. Anderson til verden. Den klare lillebror er baseret på samme krydderblanding som sin Originale storebror, men har fået et frisk pift med toner af dild og citronskal.

O.P. Anderson Klar Krydret går især godt til havets retter, og er derfor perfekt til karrysild eller en god røget laks. Den originale udgave kan også med fordel nydes til havets retter, herunder især krydret sild. Den går samtidigt, på grund af den lidt tungere og klare smag af spidskommen, godt til grillet kød, den klassiske leverpostej med bacon samt pølser med masser af smag. Om man er til et strejf af dild og citron eller ej, er op til den enkelte, men der er mulighed for at finde en snaps til enhver smag fra O.P. Anderson til dette års julefrokostbord.

Be the first to comment

Leave a Reply