I dag sættes der ingen grænser for hvordan man differentierer sin kaffe og gør den unik. Ligesom i cocktailverdenen er antallet af forskellige varianter steget med eksponentiel vækst de seneste par årtier. Begrundelsen herfor kan være det globale marked, som netop gør det muligt at efterspørge disse interessante varer.
Nedenfor præsenterer jeg en række af de mest almindeligt forekommende typer café-kaffe, med kendetegn og opskrifter. Listen med forskellige typer café-kaffe kan fortsættes i al uendelighed, men disse typer er de mest populære i Danmark og jeg håber hermed, at I har fået bedre styr på forskellen af disse og deres kendetegn.
Almindelig filterkaffe
Den almindelige kop filterkaffe er næsten uddød. Den er efterhånden blevet svær at opdrive på caféer, og hvis man skal have det, der bare ligner, må man bede om en kop Caffe Americano (Amerikansk kaffe), som er 1/3 del espresso kaffe og 2/3 varmt vand.
Kendetegn: Sort, som vi vel alle kender den.
Espresso
Espresso stammer tilbage fra starten af 1900-tallet, har sine rødder i Italien og serveres som regel i en lille kop som et shot. Espresso er, i simplificeret udgave, koncentreret kaffe, og er derfor en anelse stærk og kraftig i forhold til almindelig filterkaffe. Nogle søder deres espresso med rørsukker eller almindelig sukker for netop at undgå bitterheden, men primært anvendes espresso i andre varianter af kaffe som f.eks. i de tre nedenstående beskrevne typer; caffe latte, latte macchiato og cappuccino.
Kendetegn: Sort, tyk og serveres i en mindre kop – gerne med lille top af skum.
Lav den perfekte espresso »
Caffe Latte
Caffe Latte eller ”latte”, som vi ofte forkorter det til, stammer også fra Italien og betyder ”kaffe med mælk”. En caffe latte kan laves lige så hurtigt som en caffe americano, da man bruger 1/3 espresso, ca. 2/3 varm mælk og en lille smule mælkeskum. Caffe latte har vundet stor indpas hos mange danskere gennem de sidste år, og er derfor let at finde på de mange caféer – men pas på!
En undersøgelse viser at København har verdens dyreste priser på caffe latte, ikke engang New York, Paris og London kan overgå os, selvom de ellers har et ry for at være godt kørende med priser.
Kendegtegn: Cremefarvet og med cirka en fingersbredde mælkeskum.
Latte Macchiato
Latte Macchiato ligner meget en caffe latte, idet der er masser af varm mælk i bunden plus en lille del espressokaffe i toppen. I Tyskland er denne kaffetype let at finde på diverse caféer. Denne type kaffe er ideel til at inddele i lag – mælk i bunden, blanding af mælk og espresso i midten og ren espresso i toppen. Hæld meget forsigtigt da inddelingen kan være svær.
Kendetegn: Lys med pletter af espresso.
Cappuccino
Cappuccino stammer som mange af de andre typer også fra Italien og laves på 1/3 espresso, 1/3 varm mælk og 1/3 mælkeskum. Mange caféer serverer også cappuccino med chokololadedrys på toppen, hvilket gør den lidt hyggelig. Hvis du, ligesom jeg, elsker at eksperimentere kan du gøre stor nytte af det store lag mælkeskum på toppen, da du med chokoladesauce kan dekorere din cappuccino med diverse mønstre og motiver – kun fantasien sætter grænser.
Kendetegn: Cremefarvet med chokoladedrys på toppen eller dekorativt motiv.
Du you prefer english? Read about the difference between caffe latte, caffe macchiato and cappuccino in english here.
Lideledes findes der rigtig mange måder hvordan man kan twiste sin kaffe, cappucino mm på. Jeg kan bl.a. stærk anbefale med en lille smule lakridslikør i kaffen. Prøv bl.a. liq lakridslikør! 🙂 Mums!