Bartenderens oversigt over væskemål

Date:

Share post:

Uanset om du er professionel bartender, eller om din mixologi-interesse mere er en hobby, så vil du på et eller andet tidspunkt have behov for at skele til opskrifter, hvor målene ikke er danske.

Du har sikkert allerede fundet drinksopskrifter fra andre bartendere, hvor målene angives i fluid ounces (oz. eller fl.oz) – de er heldigvis til at overskue – men har du været rigtig uheldig, så er du måske faldet over en drinkopskrift, hvor en given ingrediens stod angivet som 1 split. Og hvad hulen betyder det?!?

Spring direkte til omregningstabellen »

Imperial Units vs. det metriske system (Standard Units)

I ældre tider var verdens lande ikke enige om, hvordan mål skulle angives. Briterne indførte Imperial Units (eller British Imperial) i de lande, de besad (og det var mange i starten og midten af 1800-tallet!), men efterhånden som det metriske system (det vi benytter Danmark med ml, kg, liter og kilometer) vandt indpas, og fordi det bare generelt er nemmere at regne med, så har de fleste af verdens lande efterhånden indført det metriske system.

Desværre for os danskere er det ikke alle steder og brancher, hvor det metriske system har vundet indpas, og som bartendere må vi blot erkende, at vi er meget hårdt ramt, når det kommer til drinksopskrifter (en anden hårdt ramt branche er sejlere, der stadig taler om knob og sømil).

Da vi jo ikke har lært Imperial Units at kende fra grundskolen, så er det derfor ofte nødvendigt med en form for omregningstabel, der kan hjælpe os bartendere med trylle engelske/amerikanske drinksopskrifter om til brugbare opskrifter i danske barer.

Og skemaet, det får du her:

Skema til omregning af væskemål

Standardmål i baren
Mål Metrisk værdi Britisk Standard-værdi
1 dash 0.9 ml 1/32 oz.
1 teaspoon 3.7 ml 1/8 oz.
1 tablespoon 11.1 ml 3/8 oz.
1 pony 29.5 ml 1 oz.
1 jigger 44.5 ml 1-1/2 oz.
1 miniature (nip) 59.2 ml 2 oz.
1 wine glass 119.0 ml 4 oz.
1 split 177.0 ml 6 oz.
1 half pint 257.0 ml 8 oz.
1 tenth 378.88 ml 12.8 oz.
1 “pint”(1/2 bottle wine) 375.2 ml 12 oz.
1 pint (actual) 472.0 ml 16 oz.
spot_img

Related articles

Jobnyt: Lars Anton Sand Christensen skifter til Bardjus

Lars Anton Sand Christensen tiltræder i januar som Country Manager hos Bardjus og skifter fra Original Tender efter flere år i bar- og brandbranchen.

MONIN vinder “Best European Food & Beverage Supplier 2025” – en markant sejr for kaffe- og cocktailscenen

MONIN er blevet kåret som “Best European Food & Beverage Supplier 2025” ved European Coffee Symposium i Berlin. En markant anerkendelse af brandets rolle i kaffe-, cocktail- og hospitalitybranchen – og et stærkt signal til professionelle over hele Europa.

Ny EU-dom: Alkoholfri drikke må ikke kaldes “gin” – heller ikke som ‘non-alcoholic gin’

EU-dommen slår fast: Hvis en drik ikke indeholder alkohol, må den ikke markedsføres eller kaldes “gin” — heller ikke som “non-alcoholic gin” eller lignende. Det betyder, at alkoholfri “gin-alternativer” bliver nødt til at droppe navnet gin og finde et alternativt navn, selv om flasken klart angiver, at drikken er uden alkohol. Beslutningen kommer efter en klage mod en producent, der markedsførte en drik som ”Virgin Gin Alkoholfr

Mount Gay lancerer ny Silver – et frisk pust til hvid rom

Den klassiske romproducent Mount Gay relancerer sin premium-white rum som Mount Gay Silver — en rom der kombinerer traditionelt pot-still destillat med avanceret filtrering og fadlagring for at skabe en mere kompleks hvid rom end typisk. Silver bringer ny energi til bartendere og rumentusiaster med frisk, aromatisk profil og stor fleksibilitet i cocktails.