Hent foråret ind fra Alsace

Date:

Share post:

Juleanden er fløjet sin vej og nu spejder mange efter årets 1. vintergæk eller krokus.

Vores længsel efter foråret afspejler sig i køkkenet, hvor mange allerede er begyndt at jonglere med lettere ingredienser.
Til det moderne, lidt lettere køkken med grønt og med fisk og lyst kød bør de hvide vine fra Alsace få plads på bordet.

Alsace er efter min mening ikke mindre end verdensmestre i hvidvine. Distriktet går under betegnelsen ”de syv druer”, fordi de er kendt for druesorterne Sylvaner, Riesling, Pinot Noir, Pinot Blanc, Tokay Pinot Gris, Muscat d’Alsace og Gewurztraminer.

Sylvaner: Er den letteste og billigste Alsace vin. Den passer bedst til det lette køkken, forretter og fiskeretter, gerne med lime eller citron. Som regel er den tør og ren i smagen. Serveres ved ca. 8-10 grader.

Riesling: Betegnes som den fornemste hvidvinsdrue i verden. I smagen kan den være knastør, hvis druerne kommer fra parceller nederst på en skråning, men indsmigrende og sød, hvis druerne kommer fra parceller øverst på samme skråning. Riesling bør ikke serveres for kold, idet dens karakter og finesse så forsvinder. Serveres ved 8-10 grader.

Pinot Noir: Er Alsaces eneste godkendte blå druesort og bruges til at fremstille rødvine og rosévine. En let og frisk vin med smag og duft af kirsebær, hindbær og brombær med bløde tanniner. Vinen kommer bedst til sin ret i selskab med lyst kød og fjerkræ og visse ostetyper, bl.a. gedeoste. Serveres ved ca. 12 grader.

Pinot Blanc: Er delikat og frisk i smagen. Den er let at drikke. Perfekt til det kolde frokostbord, til salater, tærter og milde oste. Serveres ved 8-10 grader.

Tokay Pinot Gris: Skønt forbudt af EU i 1993 kaldes den stadig i Alsace ved sit gamle navn Tokay d’Alsace. Den er let krydret og par­fumeret og bærer præg af nødder og honning med lav syre. Perfekt til pateer, vildt og lyst kød. Serveres ved 9-10 grader.

Muscat d’Alsace: Er god som aperitif på grund af sin tørre og blomsterrige stil. Den er ideel til asparges, men alle slags grøntsager, både rå og kogte, passer godt til Muscat d’Alsace. Serveres ved ca. 10 grader.

Gewurztraminer>: Er med sin krop og fylde nok den mest kendte blandt Alsace vinene. Dens intense bouquet frembringer kraftige dufte af frugt, blomster og krydderier. Det er en kraftig og forførende vin, der passer perfekt til eksotiske retter, stærke oste, desserter og som aperitif. Serveres ved ca. 10 grader.

Leveret af tjenerudlejningens vinguide.

spot_img

Related articles

Kasper Ryttersgaard Jacobsen bliver ny ejer og administrerende direktør i Strandgaarden

Strandgaarden, en af Danmarks mest traditionsrige importører og distributører af vin og spiritus, får ny administrerende direktør og...

Jobnyt: Lars Anton Sand Christensen skifter til Bardjus

Lars Anton Sand Christensen tiltræder i januar som Country Manager hos Bardjus og skifter fra Original Tender efter flere år i bar- og brandbranchen.

MONIN vinder “Best European Food & Beverage Supplier 2025” – en markant sejr for kaffe- og cocktailscenen

MONIN er blevet kåret som “Best European Food & Beverage Supplier 2025” ved European Coffee Symposium i Berlin. En markant anerkendelse af brandets rolle i kaffe-, cocktail- og hospitalitybranchen – og et stærkt signal til professionelle over hele Europa.

Ny EU-dom: Alkoholfri drikke må ikke kaldes “gin” – heller ikke som ‘non-alcoholic gin’

EU-dommen slår fast: Hvis en drik ikke indeholder alkohol, må den ikke markedsføres eller kaldes “gin” — heller ikke som “non-alcoholic gin” eller lignende. Det betyder, at alkoholfri “gin-alternativer” bliver nødt til at droppe navnet gin og finde et alternativt navn, selv om flasken klart angiver, at drikken er uden alkohol. Beslutningen kommer efter en klage mod en producent, der markedsførte en drik som ”Virgin Gin Alkoholfr